Vilkacis: om varulve og mod

Vikacis, Benni Bødker, Mårdøn Smet, Bogoplevelsen

Benni Bødker leverer effektiv spænding til mellemtrinsdrengene. 

Mikelis’ landsby er hjemsøgt af nogle store og ekstra nærgående ulve. Frygten er, at de spiser alle dyrene, så der ikke er mad nok til at overleve den iskolde vinter, som har lagt sig over landet. En nat bliver Mikelis’ far, landsbyens jæger, angrebet af en ulv. Omtrent samtidig kommer en fremmed til byen. Han har store tasker med, men hvad er han for en? Er han en vilkacis? Dem som alle taler om. Varulvene. Eller er han faktisk en vilkacisjæger, der er kommet for at hjælpe? Mens alle disse spørgsmål tårner sig op hos Mikelis, er der også alle de frændeløse. Mikelis vil gerne hjælpe dem, men de er altså underlige.

Der er brugt varulve, gamle dage og overtro til at fortælle om menneskehedens grimme og gode sider; om dæmonerne, besættelserne, der kommer til at koste dyrt for menneskernes nærmeste. Men mest af alt er den en fremragende historie, som er grufuld, bloddryppende, iskold og skræmmende. Og så slutter hver bog med en cliffhanger. Det er sådan, en bog skal skæres.

Vikacis, Benni Bødker, Mårdøn Smet, Bogoplevelsen

Mårdøn Smet har lavet de veludførte illustrationer. De er holdt i sort-hvid med små røde blodstænk. Det er virkelig, virkelig godt hådværk, hvordan Smets velkendte streg med det runde schwung er gået fra at være sjov, karikeret og humoristisk til at være urovækkende, uhyggelig og grum. Minimalisme klæder Smet og giver Vilkacis et formfuldendt udtryk. Det er godt illustratorarbejde, når noget så bestialsk samtidig fremstår så smukt. Den blodrøde farve fra illustrationerne ført ud til begyndelsesbogstavet i starten af hvert kapitel. Dette er forstørret og skrevet med rød. Det giver en god effekt og gør, at bogen fremstår gennemført.

Det er velskrevet, effektfuldt og ualmindelig fængende. Det er for piger, drenge og deres voksne. Plot og fremdrift er smuk afstemt og illustrationerne sætter trumf på. Sådan.

Læs “Vikacis”-serien af Benni Bødker med illustrationer af Mårdøn Smet, hvis du er 

  • barn, voksen eller midt imellem 
  • er til gys og gru
  • søger en letlæst bog, der kan stimulere børns læselyst.

Serien kan ikke anbefales nok til de 10-14-årige. Til biblioteket, hjemmehylden, sommerhuset og som oplæsning. 

Benni Bødker og Mårdøn Smet (ill.); “Vilkacis – Under en blodrød måne” og “Vilkacis – Ind i ulveskoven”; Corto, 2017, set til kr. 149

(Bogen er tilsendt af forfatteren med henblik på anmeldelse – tak for det)