Doktor Kolds testamente: aktionmættet spænding

Doktor Kolds testamente, Bo Skjoldborg, Bogoplevelsen

Bo Skjoldborg har lagt kimen til endnu en sjov og skør serie for børn i alderen 8-14år. 

Vennerne Tråd, Milo og June skal på museumsbesøg med klassen. Der er uvejr, og lynet slår ned i Doktor Kold, der ligger i en fryser på 40. år. Han er blevet nedfrosset af sin skøre tvillingebror, som tjener godt på denne nedfrysning. Men Doktor Kold bliver optøet, og for at han kan overleve, skal de have modgiften, som er i det guldscepter, som den onde Kold bruger til at regere med. Tråd, Milo og June beslutter sig for at hjælpe Doktor Kold, og det går ikke stille for sig med rekvisitter som revolvere, åbne morgenkåber, fodboldholdet Arsenal og et chokoladespringvand.

Det er virkelig, virkelig mærkeligt. Og virkelig, virkelig underligt. Men det fungerer – for det meste af tiden. Enkelte steder kammer brødrene Kold en kende over i gakkethed. Dette accepteres dog, fordi alt andet i historien også er vældig skørt.

“Doktor Kolds testamente” er en tosset fortælling om venskab, broderskab, magt og grådighed. Det er hæsblæsende, aktionmættet og sjovt. Intet er op og intet er ned, verden er af lave og kun tilfældighedernes spil kan sætte skik på tingene igen. Det er helt sikkert, at bogen vil blive et hit på mellemtrinet. Præcis som Bo Skjoldborgs andre bøger, men som voksenlæser græmmes man af det voldsomme sprogbrug:

“Milo er ikke for klog. Og han er heller ikke en skid god til fodbold. Men springe, det kan han sgu.” (s. 32)

“MERE ØL!” skreg han med ét rasende. “BRING MIG FOR HEDE HULE HELVEDE EN NY ØL. ELLERS ER I FYRET … TABERSVIIIIIN!” (s. 86)

“Forbandende magtmisbrugere,” snerrede Karl. “Kapitalistlakajer.” (s. 101)

Sprogligt er bogen, udover de mange bandeord, også vældig ordrig. Eksempelvis: kapitalist, stjernerig, grundsten, scepter. Derudover er den vældig slangpræget. Det kræver derfor sin læser eller en oplæsningssituation at kunne afkode denne bog.

Læs “Doktor Kolds testamente” af Bo Skjoldborg, hvis du 

  • elskede “Jagten på den talende hund”
  • er til hæsblæsende action 
  • er en stærk læser. 

Det er sjovt, gakket og fjollet. Urealistisk og grænseoverskridende. Jeg er sikker på, at der sidder nogle drenge (og piger) derude, som vil elske denne bog. 

Bo Skjoldborg, “Doktor Kolds testamente”, Forlaget Werther, set til kr. 330

(Bogen er tilsendt som gave med henblik på anmeldelse af forfatteren – tak for det)