Storemyr og Lillemyr: om udlængsel og tryghed

Storemyr og Lillemyr, Bogoplevelsen, Siri Melchior

Siri Melchior har endnu en gang begået en billedbog med klassikerpotentiale.

Ude i skoven bor Storemyr og Lillemyr. De har det godt, for de har hinanden. Hver dag gør de det samme, spiser det samme og siger det samme. Men alligevel er alle dage forskellige. For der kan ske alverdens i sådan en skov. Eksempelvis vokser et bjerg frem i haven en dag i “Storemyr og Lillemyr – Bjerget i skoven”, og Lillemyr bliver nødt til at bestige det, men det huer ikke Storemyr. Alligevel ender de begge oppe på bjerget, hvorfra de kan se hele verden. Helt ud til havet. Selv samme hav, som Lillemyr en dag bliver nødt til at besøge i “Storemyr og Lillemyr – Rejsen til havet”.

Det handler om tryghed og eventyrlyst. Om modsætninger og kærlighed. Om offervilje og hengivenhed. Alt sammen fortalt gennem to små knuselskelige væsner. Storemyr og Lillemyr er meget forskellige, men de kunne ikke leve uden hinanden. For det er i deres supplering af hinanden, at de finder styrken:

“Hvis solen skinner på en søndag, er det svært at sidde stille foran fjernsynet. Men så klemmer Storemyr og Lillemyr hinandens hænder og hvisker: “Det gør ikke noget. Vi har jo hinanden. Og i morgen er en ny dag.”

Storemyr og Lillemyr, Bogoplevelsen, Siri Melchior

Bøgerne egner sig til børnehave- og indskolingsbarnet, hvor der er uudtømmelige muligheder for dialogisk læsning og samtale. Et treårigt barn har et syn på deres forhold, mens en på syv vil kunne tale om forskellen i de to personligheder. Melchior er detaljens mester, hvor hun stiller skarpt på små bitte facetter af eksempelvis vores sprog eller vores personligheder.

Storemyr og Lillemyr, Bogoplevelsen, Siri Melchior

Som illustrator er hun også i særklasse. Hun tegner på en og samme tid enkelt og detaljerigt. Illustrationerne er forskellige i størrelse og placering, hvilket er med til at understrege bevægelse og fremdrift. På samme måde og styret af illustrationerne placerer teksten sig forskellige steder, således bliver et opslag altid interessant at beskue. Bogen er stor og flot indbundet, hvor forsiden er mat med undtagelse af Storemyr og Lillemyr og titlen, som er glansfulde. Det giver en god effekt både taktilt og visuelt. Noget der igen giver et oplevelseslag for barnet.

Læs “Stormyr og Lillemyr”-serien, hvis du

  • elsker en god historie
  • søger gode bøger til dialogisk læsning 
  • var vild med de tidligere Melchior-bøger.

Det er flot, gennemført, læseværdigt, og prisen er god. Melchior må gerne skrive flere bøger om Lillemyr og Storemyr. 

Siri Melchior, “Storemyr og Lillemyr – Bjerget i skoven” og “Storemyr og Lillemyr – Rejsen til havet”, Gyldendal, 2017 set til kr. 149

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse. Tak for det.)