Ulveungen Urds uhyggelige halloween: om den gang halloween blev hyggelig

Ulveungen Urds uhyggelige halloween, Stine Josefine Dige, Thomas Hjorthaab, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“Ulveungen Urds uhyggelige halloween” er en herlig bog om halloween. 

Ulveungen Urd har sådan lyst til fredagsslik, men Urds far giver sig ikke sådan, så hun må nøjes med det kedelige skovslik. Det er bare ikke helt det samme, og derfor begiver hun sig ud ned i byen, som er helt anderledes. Alle børn er byttet ud med små hekse, trolde og flagermus. Det er nemlig halloween. Urd er et snedigt rad, og hun lurer hurtigt, hvordan hun med lidt udklædning og banken på døre får sig en sødmefuld og slikfyldt fredag.

Historien om Urd er fuld af humor, sprogligt overskud og allitterationer, der gør bogen på det nærmeste lyrisk at læse. Det klinger skønt og rytmen gør, at det er en sandt fornøjelse at forme historien i oplæsningssituationen.

Ulveungen Urds uhyggelige halloween, Stine Josefine Dige, Thomas Hjorthaab, Bogoplevelsen

Hertil kommer at Thomas Horthaab illustrerer morsomt og intelligent; bogen sprudler af glæde og kreativt overskud, hvor illustrationerne er et overflødighedshorn af finurlige detaljer og tilføjelser. Detaljer, som udvider teksten og dermed læseoplevelsen, hvilket understreges af den store variation opslagene imellem. Hvert opslag har sin eget særpræg, hvor Ulveungen Urds store gule øjne og den orange farve er det gennemgående fællestræk. Billedbogens store format er med til at lade Hjorthaabs illustrationer fylde, hvilket betyder at både de store og betydningsbærende elementer får lov at fylde samtidig med, at der bliver plads til de små finurlige sidefortællinger. Hjorthaab excellerer i denne udgivelse; må han altid få lov at fylde.

Ulveungen Urds uhyggelige halloween, Stine Josefine Dige, Thomas Hjorthaab, Bogoplevelsen

“Ulveungen Urds uhyggelige halloween” er på ingen måde uhyggelig. Det er en hyggelig, sjov og herlig billedbog, og det er næsten synd, at den er så sæsonpræget. Det er nemlig ikke nok at begrænse sig til at læse den omkring halloween. Der er lækre intertekstuelle referencer, orange farvepalet og kærlighed nok til alle læsere hele året, og det er svært ikke at blive fornøjet over dette lille livsstykke af en billedbog. Må der komme mere fra Dige og Hjorthaabs hånd.

Læs “Ulveungen Urds uhyggelige halloween af Stine Josefine Dige og Thomas Hjorthaab, hvis du 

  • er barn, voksen eller midt imellem 
  • søger en intelligent billedbog 
  • er vild med halloween. 

Det er virkelig en dejlig billedbog, som kan (og bør) læses igen og igen.

Stine Josefine Dige og Thomas Hjorthaab, “Ulveungen Urds uhyggelige halloween”, Calibat, 2017, set til kr. 160