Udpost 13 – Træfolket: dystopi i lækkert format

Udpost 13 - træfolket, Lars Bøgeholt Pedersen, Christian Guldager, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“Udpost 13 – Træfolket” er en fortælleteknisk en lille genistreg.

Året er 2067, og jorden er oversvømmet. Viktor er på vej ud at finde mad til sin familie, der består af en mor og en fordrukken far. Han er vidne til en ulykke, hvor han redder en mand fra dunkedøden. I stedet for at være ham taknemmelig tager manden ham som gidsel og tvinger ham til at være vejviser i et farligt terræn, hvor farer lurer alle steder.

Det er en spændende sci-fi-fortælling, der foregår i et oversvømmet floddelta og bringer personerne både til vands, lands og i luften med intens spænding og både involverer macheter, risposer, sorte mambaer og et ondskabsfuldt træfolk.

Udpost 13 - træfolket, Lars Bøgeholt Pedersen, Christian Guldager, Bogoplevelsen

Bogens format er en interessant blanding mellem tegneserie og letlæsningsbog. Tegningerne er holdt i sort, hvid og grå med stærke konturer, hvor udfyldningen er sat med små prikker, der sender associationer til Roy Lichtensteins pop art. På samme måde som Lichtenstein bruger talebobler i sine malerier bliver historien udover traditionel tekst også båret frem af talebobler. Det er faktisk dele, som kunne undværes, men giver bogen denne særlige tegneserie/graphic novel-fornemmelse. Det er et smart træk, der gør at “Udpost 13 – Træfolket” adskiller sig fra andre bøger i samme genre; en genre, der allerede er rigt præsenteret i den danske børnelitteratur. Men Bøgeholt og Guldagers udgivelse har sin berettigelse som udgivelse, netop fordi den tilfører genren noget nyt.

Udpost 13 - træfolket, Lars Bøgeholt Pedersen, Christian Guldager, Bogoplevelsen

Det er en bog, som kan anbefales til både undervisning og selvstændig læsning, da formatet gør den interessant på flere planer.

Læs “Udpost 13 – Træfolket” af Lars Bøgeholdt Pedersen og Christian Guldager, hvis du er

  • omkring 10-årsalderen
  • til spændende sci-fi-fortællinger 
  • gladest for bøger med fede illustrationer. 

Det er utroligt, som Bøgeholt overrasker positivt med små bøger, der ved  første øjekast ikke synes af meget, men vokser i det sekund bogen åbnes. 

Las Bøgeholt Pedersen og Christian Guldager, “Udpost 13 – træfolket”, Pronto, 2017, set til kr. 250