Ordbrodøsen: historisk roman i nutiden

Ordbrodøsen, Anna Arvidsson, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Ordbrodøsen af Anna Arvidsson er en på en gang klassisk og anderledes t(w)een roman. 

Den dag Alba fylder 18 år, skal hun bestå optagelsesprøven til ordbrodøse. En ordbrodøses særlige talent med at skrive ord, som kan kontrollere andre mennesker, går i arv fra kvinde til kvinde i særlige slægter, så optagelsesprøven er i bund og grund bare en formalitet. Lige indtil Alba ikke som forventet består. Pludselig er hun på flugt fra sig selv og sin familie, men også på jagt efter historien om sig selv og selvsamme familie.

Anna Arvidssons “Ordbrodøsen bringer os rundt i hele den vestlige verden fra Sverige til USA over England og Danmark til New Zealand og tilbage igen. Det er en virkelig spændende og medrivende historie, hvor sproget flyder let og læsevenligt.

“Ordbrodøsen” er en interessant fortælling, fordi den bærer fortiden ind i fremtiden og tilsætter et krimiplot. Denne type bøger foregår ofte i 1800-tallet med store kjoler, mørke kroge og tællelys, hvor den trækker på virkemidler som musik, myter og stærke familiehemmeligheder. Alle disse virkemidler er i “Ordbrodøsen” blevet tilført nutidens teknologi som DNA, mobiltelefoner og internet, hvorefter det bliver krydret med hævn og begærlighed. Det synes umiddelbart skørt, men det er effektfuldt, specielt med den voksne krimivibe, der også driver fortællingen frem. Personerne er dog ikke en gammel, sur og halvfordrukken politimand men unge mennesker i 17-18års-alderen, hvilket giver en hel særlig målgruppe. En målgruppe, der vil lappe bogen i sig, og komme tilbage og efterspørge mere af samme skuffe. Jeg anbefaler den derfor kraftigt til PLC’er i den danske (og skandinaviske) skoleverden.

Læs “Ordbrodøsen” af Anna Arvidsson, hvis du 

  • er pige 
  • mellem 11 og voksen
  • er til historiske romaner

Det er en dejlig nordisk roman, der kender sin læser. 

Anna Arvidsson, “Ordbrodøsen”, ABC, 2017, set til kr. 299