Tidevandet: et vådt gys

Tidevandet, Nick Clausen, Bogoplevelsen

Nick Clausens genudgivelse holder stadig vand.

Fire venner og en hund er taget i sommerhus, hvor de skal nyde sommeren, drikke alkohol og være langt væk fra de voksnes øjne. Men på første tur ned til stranden træder Sille i et underligt skelet, og de møder en lokal dreng, som fægter med et anker. Da det er aften, banker det pludselig på havedøren, om natten lyder der en mærkelig skrabelyd og næste morgen finder de tang på altanen. Disse mærkelig hændelser bliver flere og flere, uvejret raser, de finder et brev fra en tidligere beboer og den lokale dreng afslører modstræbende den ildevarslende sandhed.

Det er den klassiske gyserfortælling, hvor fire unge og en hund drager i et sommerhus for at drikke sig fulde uden forældrenes viden. Associationerne falder på 90’ernes klassiske fortællinger som “Scream” og  “I know what you did last summer”, hvor rammen er den samme; måden uhyggen opbygges og i persontegningen. Nick Clausen tilføjer dog et overnaturligt element, hvor de overnaturlige væsner kommer som en art vandzombier, for at hverve nye medlemmer til deres undervandshær. Det er effektfuldt, og det fungerer.

Bogen er en genudgivelse af Clausens debut. Denne gang med den forside, som blev skrottet i første sted. Forsiden sætter den rigtige stemning med tidevand, tåge og (selvfølgelig) fuldmåne til at følge de havtaskelignende væsner op til sommerhuset. Illustrationerne er også at finde i bogen, disse mangler dog skarphed. De er for mørke og gnidrede i udtrykket, hvilket giver dem et amatørlignende udseende. Men dette ændrer ikke ved det faktum, at Nick Clausen kan skrive en gyser. Det er klassisk gys, og den er værd at investere i til skolebiblioteket, hvor den vil blive elsket af drenge (og piger) omkring 6. klasse, da en er forholdsvis nem at læse med et lix på 28 uden at gå på kompromis med indholdet.

Det er stadig en vældig stærk debut her godt otte år senere, og genudgivelsen er berettiget.

Læs “Tidevandet” af Nick Clausen, hvis du 

  • mangler en gyser til mellemtrinet 
  • søger et klassisk gys
  • gerne vil give en god læseoplevelse videre til et barn. 

Nick Clausens genudgivelse er stadig et effektfuldt gys, som vil blive elsket.

Nick Clausen, “Tidevandet”, FOrlaget Facet, 2017 set til kr. 199

(Bogen er tilsendt med henblik på anmeldelse fra forlaget. Tak for det.)