Tiberius Tudefjæs siger farvel: om forsvarsløse fugleunger

Tiberius Tudefjæs siger farvel, Renée Toft Simonsen, Pernille Lykkegård, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Renée Toft Simonsens ottende bog om Tiberius er en dejlig historie om døden. 

En smuk søndagsmorgen, da Tiberius vågner, opdager han en lille fugleunge ude på græsplænen. Det er det smukkeste og fineste lille væsen, han nogensinde har set, så han iler i al hast ud for at redde den fra naboens glubske kat. Han døber fuglen Frøken Violet, og bruger hele dagen på at få hende på ret køl igen. Men trods de mange anstrengelser lykkes han ikke med projektet, og mandag morgen ligger hun død i kassen ved siden af sengen.

Tiberius Tudefjæs siger farvel, Renée Toft Simonsen, Pernille Lykkegård, Bogoplevelsen

“Tiberius Tudefjæs siger farvel” er en nænsom måde at introducere døden på. Livet er flygtigt og skrøbeligt, og det sander Tiberius gennem fulgeungens død. En fugleunge, som han kun har kendt i et døgn før katastrofen indtræffer. Det ændrer dog ikke på, at der bliver afholdt officiel begravelse med bibel, samler (“Altid frejdig når du går”) og gravøl. Det er fortalt med kærlighed og glimt i øjet. I børnelitteraturen har vi en tendens til at ville have det så råt som muligt. Døden et et livsvilkår, som barnet skal acceptere, og det kan nærmest ikke være barsk nok. Men ikke hos Simonsen. Hun introducerer med moderlig omsorg og med nænsom humor barnet for døden, alt imens hun skildrer barnets måde at sørge på, der på en og samme tid er intens og flygtig.

Tiberius Tudefjæs siger farvel, Renée Toft Simonsen, Pernille Lykkegård, Bogoplevelsen

Pernille Lykkegård udvider fint Simonsens ord, og tilføjer tårer til den døende fugl og en et fuglepar i sort, der optræder på nogle af bogens opslag og sætter fine et fugleforældreperspektiv på Tiberius håndtering af Frøken Violet. Illustrationerne emmer samtidig af humor, hvor de små detaljer omkring Tiberius er sjove og finurlige. Når pindsvinet ligger og slanger sig, mens det propper sig med regnorme, og en betuttet Violet kigger på. Eller når hunden Elvis optræder som Tiberius’ skygge og enten overdriver Tiberius følelser eller forundres af alt det, som han ikke ser. For ikke at tale om, hvor overdrevet ondskabsfuld katten Herbert er fremstillet. Det er fint og tilfører bogen et ekstra.

Det er en dejlig og hjertelig billedbog, der insisterer på glæden ved (barne)livet ved at fortælle om døden. Tak for den.

Læs “Tiberius Tudefjæs siger farvel” af Renée Toft Simonsen, hvis du

  • har læst resten af serien 
  • var vild med Vitello eller Villads fra Valby
  • har et barn omkring de fem. 

Renée Toft Simonsens Tiberius er en dejlig dreng, som man aldrig kan få for meget af. 

Renée Toft Simonsen og Pernille Lykkegård (ill.), “Tiberius Tudefjæs siger farvel”, Politikens forlag, 2017, set til kr. 130