Små hverdagsproblemer: i kæmpeformat

Tove Ditlevsen, Små hverdagsproblemer, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Kære Tove Ditlevsen.

Jeg har bladret og punktlæst i Deres brevkassesvar i Familie Journal fra 1956 til 1976, og jeg har i den forbindelse tænkt min del; mestendels henført af Deres visdom. Omend jeg til tider også beskæmmes af Deres svar, når jeg som moderne kvinde læser enkelte af disse. Men ét skal De have: De råder ikke efter egne indfald og livsvilkår, men De forsøger at læse afsenderens sindstilstand og råde i dennes bedste.

Tove Ditlevsen, Små hverdagsproblemer, Bogoplevelsen

De svarer på både dette og hint og finder ingen problemer for små ej eller andre for uoverkommelige. Handler det om første kys eller anstalter til selvsamme for en 14-årig pige, eller handler det om husspetakler og vold, svarer du indlevende og medfølende. Dog bliver tonen af og til skarp og bitter endog sarkastisk. Allerværst er det, når De råder voldsramte kvinder til at blive, da må jeg med rette meddele Dem, at Deres anseelse og stjernestatus blegner en smule hos undertegnede.

Når dette er sagt, da må jeg medgive, at denne enorme bog på knap 928 sider er et indblik i Deres livsverden. Vi kommer til at forstå Dem som menneske en kende bedre, og vi får et særligt blik på Deres samtid. En bred vifte af sindstilstande og følelseskvaler bliver blotlagt i brevkassen. Et stykke danmarkshistorie bliver her tilgængelig for os alle og for dette skal en ydmyg tak lyde.

Tove Ditlevsen, Små hverdagsproblemer, Bogoplevelsen

Er man til Deres forfatterskab generelt eller interesseret i livet hos den almindelige dansker mellem 1956 og 1976, da vil jeg anbefale at investere i denne mursten af en bog. Den er smuk at have liggende, og den vil være værd at bladre i ved flere lejligheder; om det er, når hjertet er bristet, eller når det bobler af lykke, at bogen skal findes frem, er ikke så vigtigt. Den har noget at bidrage til mangt en sindstilstand.

Afslutningsvis ønsker jeg at citere Deres fjerde sidste svar, som på fornem vis illustrerer, hvordan De kunne sætte parentes omkring Dem selv og fokusere på andres velbefindende:

“Og så skal De opsøge Deres psykiater så De gennem samtaler med ham kan opnå en bedring af Deres neurose, for piller alene hjælper ikke.”

Havde De dog blot fulgt Deres eget råd.

Tak, fru Ditlevsen. De var et særligt menneske.

Bogoplevelsen

Tove Ditlevsen, “Små hverdagsproblemer”, Gladiator, 2018, set til kr. 399.95