Snesøsteren: en eventyrlig julehistorie

Snesøsteren, Maja Lunde, Lisa Aisato, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Maja Lunde har begået et helt særligt juleeventyr, der tør enhver sjæl. 

Julians søster er død. Familien er gået i stå. Verden kører videre, og om få dage er det juleaften. Det ser ikke ud til at blive jul i den lille familie, men så møder Julian Hedvig. Sammen tager de kampen op mod sorgen ved at insistere på julen.

Bogen indeholder alt det, som en god julehistorie skal indeholde: mystisk, sorg, glæde, troen på kærlighed, insisteren på julens berettigelse og venskaber. Det er i bund og grund bare en rigtig god historie, som giver tårer i øjnene og rører (jule)hjertet:

“Det er, som om hjertet står på skøjter og drejer rundt og rundt i piruetter, indtil jeg bliver helt vidunderligt svimmel”. (s. 60)

Hedvig er en tydelig fortolkning af Pippi med både sine farver, bolig, selvstændighed, sprudlende glæde og barnlige iver. Men hun er også Pippi på Pippis mere dystre sider; ensom og sorgfuld. Det er dette bittersøde tvist, som giver bogen sin helt særlig stemning, og beriger historien med flere lag, som taler til både børn og voksne:

“Det er sært, at noget, der er så dystert og sort og svært, kan blive så let og blidt og smukt.” (s. 80)

Maja Lunde har allieret sig med Lisa Aisato, hvilket løfter bogen til nye højder. Hun har en magisk teknik og forstår at sætte stemninger, som ingen anden. Bjergtagende, stemningsfulde og fuldstændig fantastiske.

Snesøsteren, Maja Lunde, Lisa Aisato, Bogoplevelsen

Jeg kan ikke sige meget andet end: læs, læs, læs, LÆS!

Og så lader jeg Maja Lunde beskrive, hvad bogen gør, selv:

“Men hvad er julestemning egentlig? Er det ikke underligt, at man ved præcis, hvad det vil sige at være i julestemning, og alligevel er det så svært at beskrive følelsen? Julestemning er ligesom en fløjlsblød følelse som brokker i tæerne og får hjertet til at banke en lille smule hurtigere, men ikke så hurtigt, at det er ubehageligt. Julestemning får en til at synge, til at grine og til at få en klump i halsen. Alt sammen på én gang. Hvis julestemning havde haft en farve, ville den være varm gul, tror jeg. Selvom julen er rød. For julestemningen lyser nemlig op inden i mig præcis som en fakkel.” (s. 82)

Hedvig er julen. Hun er en fakkel, der lyser sjælen op, giver en klump i halsen. Alt sammen på én gang.

Læs Maja Lunde og Lisa Aisatos “Snesøsteren”, hvis du: 

  • er et menneske
  • vil læse en fantastisk historie 
  • ønsker at blive rørt helt ind i den dybeste del af sjælen. 

Jeg kan udmærket forstå, at historien har solgt i 161.000 eksemplarer på en måned i Norge. 

Maja Lunde og Lisa Aisato (ill.), “Snesøsteren”, Turbine, 2018, set til kr. 349