Skæbnebrevet: Habil dansk sci-fi

Alexandra Nielsson, Skæbnebrevet, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Alexandra Nilssons “Skæbnebrevet” er et dansk bud på sci-fi til lystlæsningen. 

Alle 16-årige får ved en ceremoni et brev, hvor deres dødsdato er indskrevet. De bestemmer selv, hvornår de vil åbne brevet, bare det bliver inden deres 40-årsfødselsdag. Hovedpersonerne i bogen åbner (selvfølgelig) brevet med det samme, og dødsdagen er ikke som forventet. Dette bringer dem på en farefuld færd for at undersøge mulighederne for et livsforlængende indgreb, der både stiller dem overfor svære etiske dilemmaer og i opposition til magthaverne.

Det handler om liv, død, medicin og fremtid. Det handler om venskaber, kærlighed og troen på en bedre verden. De unge menneskers kamp mod magthavnerne er et forfriskende opråb til læseren. En anmodning til ungdommen om at tage livet alvorligt og kæmpe for det, som man har kær. Det lugter lidt af John Green i danske sci-fi-klæder styret af en kunstig intelligens; og det er ganske udmærket.

Det allerbedste ved denne bog er de tydelige intertekstuelle referencer til bl.a. modstandsfolk,  selvsamme John Green, Woody Allen og Biblen. Det gør, at fortiden bæres ind i fremtiden, og historien kommer til at fremstå reel og virkelighedstro.

Det er en ganske udmærket fortælling om en mulig nær fremtid, hvor teknologien og DNA-forskningen styrer menneskeheden. Det er ikke direkte utænkeligt, og det giver stof til eftertanke. Alligevel bliver Mayas kamp bare aldrig rigtig vedkommende set med voksne øjne. Hertil kommer at der er små taste- og kommafejl, der er svære at overse, når sproget tilmed ikke flyder naturligt. Jeg tænker dog, at børn og unge mennesker vil mærke John Green-viben og ikke lægge mærke til småfejlene. Bogen anbefales til selvstændig læsning fra 5.-6. klasse og op gennem udskolingen.

Læs “Skæbnebrevet” af Alexandra Nilsson, hvis du er

  • til sci-fi og dystopier 
  • t(w)eenager
  • vil læse en fin historie. 

“Skæbnebrevet” går ikke over i historien, men det er et udmærket bud på dansk sci-fi. 

Alexandra Nilsson, “Skæbnebrevet”, Facet, 2018, set til kr. 299,95