Shithole: om at leve på kanten

Line Leonhardt, Dorte Schou, Shithole, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Line Leonhardt og Dorte Schou har skrevet en hårdkogt fortælling om at leve på kanten af samfundet. 

Hooder sidder varetægtsfænglset for en forbrydelse, som han ikke kan mindes at have begået. Spørgsmålet er så, om han har gjort det eller ikke, og i opklaringsprocessen møder vi alle Hooders venner. En flok unge, der lever på gaden og skralder sig gennem tilværelsen; både fulde, skæve og høje.

Bogen centrerer sig om dagen for hændelsen ude på Christiania, Roskilde Festival og dagene, hvor Hooder skal for retten. Den fortælles gennem alle personerne i vennekredsen, et kapitel ad gangen, en person ad gangen. Det er vældig fint og lugter lidt af true crime. Fortælleteknisk et vældig klogt greb, der gør at man helt Brooks-agtigt bliver fanget ind af historien og er reading for the plot.

Line Leonhardt har succes med at skrive om unge drenge, der på forskellig vis ikke passer ind. Dette er også tilfældet i “Shithole”, men hendes samarbejde med Dorte Schou har gjort, at det også udmærker sig sprogligt. Om man udelukkende skal give Schou æren for det sprudlende, energiske og ægte sprog eller om det er samarbejdet skal være usagt. Et er dog sikkert: sjældent har jeg læst så fabelagtigt sprogligt overskud, der så overbevisende er afstemt efter personerne.

Det er noget lort, det med Holder, og det må vi se at få fundet ud af, met der er også andre ting, der skal passes, så vi har kraftedeme pakket, som vi skulle på børnehaveudflugt, tasken er proppet med saftevandsdunk og det hele, fucking ha! (s.82)

Det er lige i øjenhøjde, præcist og netop som det skal være. Det er råt og benhårdt, og muligvis vil sproget og indholdet skræmme voksne væk, men det vil være en skam, for bogen tilbyder noget til både undervisningen og den selvstændige læsning.

Læs “Shithole” af Line Leonhardt og Dorte Schou, hvis du 

  • er et ungt menneske 
  • mangler en god og barsk bog til at fange udskolingsbørnene 
  • vil glædes af lækkert sprog og en god historie. 

Hvilken skøn historie, må den berige mangt et ungt menneskes verden. 

Line Leonhardt og Dorte Schou, “Shothole”, Høst & Søn, 2018, set til kr. 250