Polle Frø: om at sige fra

Polle Frø, Sten Platz, Bogoplevelsen

Polle Frø fortæller med filmiske virkemidler om mobning. 

“Polle var normalt rigtig god i skolen, men han kunne ikke finde ro. Det var svært at koncentere sig om undervisningen, når han vidste, at der et sted derude var en kæmpestor tudse, som bare ventede på ham.” 

Polle er i skole, men han gemmer sig ude på pigetoilettet. Han tør ikke gå ud, for udenfor venter Oluf Tudse. Store, farlige Oluf Tudse, som giver buksevand, kalder øgenavne og truer med tæsk. Ud på toilettet kommer Laura – Polles storesøster. Hun giver Polle styrken og modet til at sige fra. Men det er ikke let, slet ikke. Da han endelig siger fra, står alle de andre frøer og griber ham, for selvom de er små, så er de mange. Og sammen er de større end Oluf Tudse.

Polle Frø, Sten Platz, Bogoplevelsen

Det er vældig smart at bruge frøer og tudser som personer i en billedbog om mobning. Deres biologiske karakteristika bruger Platz til at understrege deres roller i bogen. Tudsen er stor, brun, voldsom og brovten hvorimod frøen er lille, spinkel, grøn og undselig. Karakteristika, som understreges af computeranimerede illustrationer. De er farverige, karikerede og sjove. Men samtidig vældig alvorlige. Illustrationerne er store, og teksten i bogen er yderst begrænset, men dette gør ikke noget, når illustrationerne er så udtryksfulde. Illustrationerne gør brug af filmiske virkemidler og bevægelse hen over opslaget: En Polle Frø, som flyver fra højre mod venstre – sendt af sted af Oluf Tudses lige højre. Eller en Polle Frø som ængstligt sniger sig fra venstre mod højre langs væggen for at undgå Oluf Tudse. Noget som bogens omslag også på fornem vis understreger.

Polle Frø, Sten Platz, Bogoplevelsen

“Polle Frø” overrasker med sit alvorsfulde indhold, morale om at stå sammen og kæmpe mod magteliten samt søskendekærlighed. Bogen er yderst kompetent. Den vil sin læser noget. Den favner bredt og egner sig til brug i både daginstitutioner, skolens yngste klasser og oplæsning i hjemmet.

Læs “Polle Frø” af Sten Platz, hvis du…

  • mangler en bog om mobning
  • vil lære børn at sige fra
  • søger en bog, der er lige dele sjov og alvorsfuld. 

“Polle Frø” er en vigtig bog, som for børnenes skyld fortjener udbredelse. 

Sten Platz, “Polle Frø”, Turbine, 2016, set til kr. 269,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse. Tak for det.)