Mira: om overgangen mellem barn og tween

Mira, Sabine Lemire, Rasmus Bregnhøi, Bogoplevelsen

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøis Mira er elskelig og morsom. 

En nytårsaften, da mor danser med armene over hovedet og læbestift på tænderne til Medina, beslutter Mira sig for, at hendes værelse skal være mindre pattet, hun vil have en instaprofil, og hun vil blive forelsket. Men tingene løser sig ikke just sådan. I stedet bliver hun forladt af veninden, bygger rimelig seje ting i ståltråd, letter hjertet hos mormor og får en okaysej papfar. Og sådan går et år med at finde ud af om hun er barn eller tween.

“Mira” som bog har en underfundig humor, der appellerer til både barnet og den voksne. Miras mor er pinlig og har alt for mange kærester. Mira selv er i krise over ikke at være klar til kærester, forelskelse og fornægtelsen af yndlingsbamsen modsat den seje Beate.

Mira, Sabine Lemire, Rasmus Bregnhøi, Bogoplevelsen

Denne humor og frustration fører Bregnhøi videre i illustrationerne, hvor han sætter trumf på og tilfører endnu mere kærlig-, personlig- og pinlighed til Miras univers. Bogens udtryk er tegneserie, hvor den byder med de gængse tegneseriefelter og i stedet har dagbogsnotitser, opskrifter, beskedkorrespondancer og instaposts.

Mira, Sabine Lemire, Rasmus Bregnhøi, Bogoplevelsen

Bogens titel er “Mira”, hvilket også er navnet på protagonisten. På den måde smelter bogen og protagonisten sammen. Fornemmelsen bliver, at vi ser Mira over skulderen, når hun skriver i sin lille lyserøde dagbog og generelt lever hendes liv. Hun fremstår levende, hvilket også understøttes af den Instagramprofil, der er knyttet til bogen.

Et andet smart lille trick er, at Miras alder på intet tidspunkt nævnes i bogen. Denne overgang fra barn til tween sker på meget forskellige tidspunkter for børnene, og derfor er det smart, at hun ikke er 9, 10 eller 11 år, for da ville nogen blive afskrækket, netop fordi de ikke vil virke barnlige. Godt tænkt.

Der sker meget på et år, når man er et barn. Det er også tilfældet for Mira, men mest af alt lærer hun at stå ved sig selv. Og det er alligevel noget af en bedrift. Just som bogen.

Læs “Mira” af Lemire og Bregnhøi, hvis du 

  • er en pige i overgangen fra barn til tween
  • er voksen til en pige i overgangsfasen
  • søger en gave til pigen, der ikke længere ønsker sig legetøj. 

Det er en sjov, finurlig og kærlig lille bog, som enhver pige bør læse, før de læser “Pssst” og “Hjertestorm/Stormhjerte”. 

Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi, “Mira”, Gyldendal, 2017, set til kr. 149,95