Børns vej til succes: en fortælling fra det amerikanske skolesystem

Børns vej til succes, Paul Touch, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Paul Toughs “Børn vej til succes” er interessant læsning i debatten om robuste børn.

Gennem forskning, casestudier og skakspil fortæller Tough om, hvordan børn får succes i livet. Hvordan karakteren opbygges gennem faktorer som “grit”, nysgerrighed, vedholdenhed, optimisme og selvkontrol. Det kan virke som hurraord, der blot er sovset ind i amerikansk glam og glitter, men dette er ikke tilfældet. Det er sagligt og interessant læsning.

Sidste år var en af mine største læseoplevelser “Drengen der voksede op som en hund”. Den beskrev, hvordan ødelagte og traumatiserede børn påvirkes fysisk. Den fortalte også, hvordan børnene kan heles igen. “Børns vej til succes” af Paul Touch har samme potentiale. Den fortæller om, hvor lidt der skal til for at det går galt, og barnets fremtid synes sort. Men den viser også muligheden

Specielt hæftede jeg mig ved sætningen:

“Hvornår går børnene fra at være forsømte stakler til at blive hårdkogte og manipulerende kriminelle?”

Se dét er et spørgsmål, som man altid skal have for øje. Hvis dette gøres sammen med troen på den formbare intelligens og karakterstyrke, da giver du barnet de rette forudsætninger for at opnå succes:

“Hvis du vil være en god lærer, da er du simpelthen nødt til at tro på den formbare intelligens,” (…) “og karakteren er lige så formbar som intelligensen. Hvis du lærer eleverne at være opmærksomme på deres karakter, vil deres karakter forandre sig”. (s. 106)

Det er taget ud af USA, og derfor er eksemplerne ekstreme. Vi skyder og dræber ikke hinanden i samme målestok – men der kan sagtens opstå traumer hos børnene alligevel. Og disse traumer får betydning for børnenes udvikling og i forlængelse heraf deres levestandard som voksne. I Danmark møder vi også aggressive, passive og afvisende børn i skolekonteksten. Det er svært at lykkedes med dem, og de giver os mange spekulationer og sig selv nederlag. Denne bog giver en flig af forklaringen på, hvorfor det kan være så svært at nå dem, og hvad det kræves for at opnå succes – både af dem og os.

Det er ikke en bog, som revolutionerer din praksis, men til gengæld giver den dig indsigt, forståelse og ikke mindst en forklaring på, hvorfor nogen klarer sig og andre ikke.

Læs “Børns vej til succes” af Paul Tough, hvis du er interesseret i 

  • hvordan børn lykkedes 
  • det amerikanske skolesystem 
  • at forstå, hvad der er på spil bag børnenes facade.

Det er en bog, der er værd at læse, fordi den tager afstand fra faglighed, men fokuserer på barnets mindset. 

Paul Tough; “Børns vej til succes”, Dafolo, 2017, set til kr. 425