Kurt og den store verden:

Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Kurt og den store verden, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Dürr og Alexandersen har i fællesskab lavet en filosofisk billedbog om at blive ældre.

Kurt bliver passet af farfar, og Kurt vil ikke sove. Han synes, at det er snyd, at han skal sove. Han vil hellere være stor, for store drenge skal ikke i seng. Farfar forsøger at argumentere for sengetiden og glæden ved at være barn, men Kurts optimistiske modargumenter hvirvler farfar og Kurt ud i en filosofisk samtale om størrelser, tid, penge, forpligtelser og religion.

Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Kurt og den store verden, Bogoplevelsen

Siddende på sengen rejser farfar og Kurt ud samtalens land, hvor Dürrs tekstsides håndgribelighed fæstnes i farfars ord og forklaringer, mens Kurts fatastiske og urealistiske syn på fremtiden får fuld gas gennem Alexandersens pen med surrealistiske virkemidler. “Kurt og den store verden” er skoleeksemplet på en ekspanderende billedbog. Peter Bay Alexandersen tryller med grænsefladen mellem realverdenen og fantasien, og bruger surrealistiske elementer til at skabe overgangen mellem farfars voksne besindighed og Kurts barnlige drømmeverden. Støende om sig med ure, lange stylter, antropomorfe køkkenredskaber og verdner, der vender på hovedet hilser Alexandersen kærligt på både Salvador Dali og Wilhelm Freddie.

Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Kurt og den store verden, Bogoplevelsen

Det er en fin, lille, filosofisk sag, der viser forskellen mellem børn og voksnes forståelse af tid, sted og verden som helhed. Farfar forsøger at mane til besindighed, men drages med på fantasiens vinger af Kurts fantasi og livsmod. Det er en dejlig bog, hvor sammenspillet mellem tekst og billede er det, som skaber bogen.  Bogen er på en og samme tid stilfærdig og storslået, hvilket også vises gennem samspillet. De to fortælleformer forankrer hinanden og skaber tilsammen en bog, der skal formidles for at forløse sit fulde potentiale.

“Kurt sidder sammen med farfar og holder øje med haven gennem vinduet. 

Ingen af dem siger noget. 

De sidder begge og lytter. 

Fuglene pipper udenfor. 

Indtil de holder op.”

“Kurt og den store verden” vil gøre sig godt i børnehaver og den tidlige indskoling, hvor barnet skal lære at samtale om litteratur og forstå verden. To ting, der, i min optik, hænger uløseligt sammen. Og her er “Kurt og den store verden” et oplagt bud på en titel, der kan favne begge dele på en gang.

Læs “Kurt og den store verden”, hvis du 

  • vil tale med dit barn om verden 
  • ønsker at belyse verden 
  • forhøjes af smukke illustrationer. 

Det er et oplagt valg til de første spæde litteratursamtaler med børn. 

Morten Dürr og Peter Bay Alexandersen, “Kurt og den store verden”, Alvilda, 2017, set til kr. 285