Krystalskibet: en eminent god historie

Benni Bødker, Rasmus Bregnhøi, Krystalskibet, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Benni Bødker har endnu en gang begået en historie i særklasse. 

Kajsa bor i et oversvømmet London i en nær fremtid, hvor børnebander slås med mågerne om retten til maden og dermed overlevelse. Kajsa er en klatretyv – blandt meget andet. En dag stjæler hun de forkerte krystaller, og pludselig er byen – verdens?! – værste forbryder efter hende. Og et stort eventyr er begyndt.

Hoppende fra hustag til hustag, dykkende i en faldefærdig ubåd på havets bund eller flyvende i luften på en luftknallert – Kajsa er fantastisk, der, som en fremtidsversion af en Peaky Blinder, styrer Londons børnebander med hård hånd. Ved Kajsas side står Isak står som hendes helt egen personlige Q. Der er nemlig også noget James Bond over denne fine historie, hvor specielt startscenen udmærker sig særligt Ian Flemmingsk med en helt klassisk maskeradefest som maskering for kuppet af krystallerne.

Benni Bødker, Rasmus Bregnhøi, Krystalskibet, Bogoplevelsen

Bødker får kompetent hjælp af Bregnhøi, der med bittesmå skraveringsstreger giver Kajsa og Isak liv, mens de genkendte londonske silhouetter bliver begravet i vand og forfald. Det er genkendeligt, og dermed fremstår det vældig autentisk, når eksempelvis Tower Bridge og Palace of Westminster ligger på bunden af havet eller kun med sine spir og brokonstruktioner stikker op af bølgerne. En detaljerigdom, der løfter bogens samlede udtryk.

Det er James Bond i dystopiske steampunkklæder med hvad, der her tilhører af ondskab, manipulation og kampen for overlevelse i et oversvømmet London. Benni Bødker fanger sin læser fra første linje. Bogen er opbygget af meget korte kapitler, der dels gør den nem at læse og dels svært at lægge fra sig. Jeg vover pelsen og udråber “Krystalskibet” som Bødkers bedste. Den bør bo på enhver børnebogshylde. Gerne i flere eksemplarer.

Læs “Krystalskibet” af Benni Bødker med illustrationer af Rasmus Bregnhøi, hvis du

  • mangler en god oplæsningsbog til dine børn og din klasse
  • er et barn på mellemtrinet 
  • gerne vil fornøje dig selv med en god historie. 

Dette er gaven, som du kan give og vide, at du vil ramme plet uanset modtager. 

Benni Bødker og Rasmus Bregnhøi (ill.), “Krystalskibet”, Alvilda, 2017, set til kr. 285