Klamt kys: om at have en lidt for frisk stedfar

Klamt kys, Sandra Schwartz, Bogoplevelsen

Sandra Schwartz skriver kort og godt om at sige fra. 

Vegas mor har det med at få nye kærester. Den ene mere klam end den anden. Klamme Kurt, som den nyeste flamme hedder, vinder dog prisen som ekstra klam. Han kan i perioder virke vældig tilforladelig, men en aften, hvor Vega skal i byen, overskrider han alle grænser. Det er bare svært at sige fra, når man er et ungt menneske, han er en voksen mand, og det er mors nye kæreste.

“Klamt kys” handler om at sige fra, være tro mod sig selv og bevare sin integritet. Det er interessant læsning, der rummer mulighed for samtale og fortolkning. Hvorfor siger hun ikke fra? Og hvornår er det okay at sige fra? Hvorfor gør mor ikke noget?

Klamt kys, Sandra Schwartz, Bogoplevelsen

Bogen er gennemillustreret med sort-hvide illustrationer på hver opslag. Illustrationerne understøtter teksten og hjælper læseren med at afkode indholdet. Billederne er vældig simple med formår med brugen af sort som kontrast at være vældig dramatiske. De gør det på ingen måde barnligt at læse en bog med illustrationer – tværtom  tager illustrationerne den unge alvorligt. Og hurra for det.

Klamt kys, Sandra Schwartz, Bogoplevelsen

Forsiden er yderst lækker med sit sort-hvide udtryk kun brudt af den orange-pink læbestift, som er ført videre i titel og forlagets navn. Den orange-pink farve forsætter på bagsiden, hvor læberne igen er pink, men her er delen, hvor bagsideteksten er skrevet på, også den neonfarvede orange-pink. Det er blikfang, det er gennemført og det er afstemt målgruppen. Det er på ingen måde afkodeligt på forsiden, at dette er en bog med et lix på 13. Det ligner en hvilken som helst ungdomsroman – omend en lidt tynd en af slagsen – men det gør, at den læsesvage unge på ingen måde bliver udstillet. Det er virkelig godt forlagsarbejde.

Og med fare for at blive triviel med for mange gentagelser, så er gode, vedkommende bøger afstemt til målgruppen og læseniveau vigtige. Det må aldrig blive kedeligt at læse – også selvom det er svært – og dette efterlever “Klamt kys” af Sandra Schwartz.

Læs “Klamt Kys” af Sandra Schwartz med illustrationer af Bodil Bang Heinemeier, hvis du

  • er pige omkring de 13 år
  • har brug for læsepædagogisk bearbejdede titler 
  • søger gode, letlæste bøger til unge 

Igen, Alineas Sort Læseklub er en god serie for læseudfordrede unge – Sandra Schwartz skriver godt til målgruppen. 

Sandra Schwartz og Bodil Heinemeier (ill.), “Klamt kys”, Alineas Sort Læseklub, 2016 set til kr. 199