Snøbelhesten: sprogligt overskud og hukommelsestab

Snøbelhesten - og det store rabarberkomplot, Bjarke Roal Ebbesen, Theis Vallø Madsen, Bogoplevelsen

“Snøbelhesten – og det store rabarberkomplot” er en sjov historie med et dybere budskab. 

Alvilda og Anton skal på besøg hos deres bedstefar for at plukke rabarber til rabarberkompot – deres mors yndlingsdessert. Men snøbelhesten har stjålet rabarberne! Bedstefar mener, at det må være et rabarberkomplot. Derfor må Alvilda og Alfred løse mysteriet om de manglende rabarberskud. I deres søgen får de hjælp af de to snushaner Må og Få.

Sprogligt er denne billedbog med de groteske tegninger og blanke sider et fyrværkeri. Der er fiduser, som man ikke må hoppe på, men kommer til at træde på. Der er løse jerndrager, ugler i håret og så foregår meget af handlingen i Ragelse, der ligger til på Slagelse. Og så er der noget med en seng, som skal klappes ud – et større projekt, der ikke just klapper. Det er en fornøjelse at læse. Hvert enkelt ordspil, og det kræver flere læsninger for at få dem alle med. Det er virkelig fint, og det indeholder et væld af muligheder til brug i daginstitutioner og skoler.

Snøbelhesten - og det store rabarberkomplot, Bjarke Roal Ebbesen, Theis Vallø Madsen, Bogoplevelsen

Historien og sproget er understreget af groteske, sjove og farvemættede illustrationer. Alle de skøre påfund, som Alvilda, Alfred og bedstefar finder på, får Theis Vallø Madsen kanaliseret ud og giver en billedside med varierende opslag. Illustrationerne udvider på den måde fortællingen for barnelæseren. Vældig fint.

Bogen skal dog ikke dømmes alene for de sjove tegninger og det underfundige sprog, for den indeholder en mørkere side, der skildrer et begyndende hukommelsestab hos bedstefaderen. En kærlig, omsorgsfuld bedstefar, som kommer til at løbe rundt i haven næsten nøgen og glemmer småting. Småting, som får en kæmpe betydning for ham selv og hans omgivelser.

Komplet, komplot – de åd den råt. Rimet/ordlegen er lånt af Jakob Martin Strid – men det er på ingen måde det samme rabarberkomplot, araberkomplot eller den samme rabarberkompot – så det måtte han egentlig også godt.

Læs “Snøbelhesten – og det store rabarberkomplot” af Bjarke Roald Ebbesen, hvis du

  • vil underholdes af ordspil
  • ønsker at udvide dit barns ordforråd 
  • søger en bog der fortæller om hukommelsestab

Det er en sjov, underfundig og hyggelig bog om sprogets finesser og manglende hukommelse. Det er vældig fint. 

Bjarke Roald Ebbesen og Theis Vallø Madsen; “Snøbelhesten – og det store rabarberkomplot”; Turbine 2016, set til kr. 269,95

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse – tak for det.)