Den STORE Strid: Nu som app

Den store Strid, Jakob Martin Strid, Bogoplevelsen

Jakob Martin Strids fortællinger er nu samlet på en app. 

Appen har en virkelig lækker opsætning og brugerflade, der holdes fuldkommen i Strids univers: farverne er afstemt, personerne står og blinker til brugeren, du kan trykke på figurerne, som siger små kendte citater fra historien og Mimbo Jimbo kommer fræsende i den gule sportsvogn. Det tydeliggøres, hvad man kan åbne yderligere ved en hvid markering. Trykker man på denne markering, da kommer barnet ind i historierne. Historierne er organiseret i to kategorier, hvor den ene er Mimbo Jimbo-bøgerne samlet og i den anden er de resterende samlet. Mimbo Jimbo bøgerne er små film af en varighed på 3-16 minutter. Kapitelbogen “Den utrolige historie om den kæmpestore pære” og rimene tilbyder, at et kapitel/digt vises ad gangen; også som små film.

Den store Strid, Jakob Martin Strid, Bogoplevelsen

Jeg skrev i sin tid speciale om netop fortællende apps, som jeg kaldte dem. En af mine hovedpointer var, at den voksne læser overflødiggøres, når bogen læses op for barnet gennem appen – i denne app oplæst som små film. Barnelæseren står således alene – på godt og ondt. Min datter på fire har haft vældig stor glæde af denne app. Genfortæller med stor entusiasme om det natssorte hav med spøgelser, manglende borgmestre og store pærer, der skal vandes. Det er virkelig fint og fungerer til fulde. Vi må dog aldrig erstatte oplæsningen med fortællende apps, men vi må bruge det som supplement, for de to formater tilbyder noget forskelligt.

Den store Strid, Jakob Martin Strid, Bogoplevelsen

Martin Jakob Strid fungerer altid. Han kan skrive sjove, skæve og finurlige historier, men appen har en del mangler. Den virker ikke færdig. Brugerfladen lægger op til flere funktioner – og det virker tomt, at det kun er muligt at trykke på ét af ikonerne. Jeg forestiller mig dog, at der kommer mere med opdateringerne. Der foreligger jo allerede fine fysiske materialer så som opgave- og malebøger med de kendte og elskede figurer og dejlige melodier til rim og remserne, så mon ikke de let kan tilpasses appformatet.

Læs Jakob Martin Strid i app-version, hvis du 

  • mangler en app med indhold
  • elsker Jakob Martin Strid 
  • søger gode bogapps 

Strid-appen er smukt udført og lækkert oplæst. Prisen er også herefter. 

Jakob Martin Strid og Alette Bertelsen (grafisk opsætning); “Den STORE Strid”, Gyldendal, 2016, gratis men tilbyder køb i appen

(Appen viderformidlet af forlaget med henblik på anmeldelse – tak for det)