Haram: om kærester før ægteskabet

Kristina Aamand, Haram, Bogoplevelsen

Kristina Aamand skriver autentisk, oplysende og oprigtigt om at være teenagepige i en arabisk familie. 

“Moster Leila og hendes veninder siger, at en pige er som en hvid væg. Hvis hun er sammen med en mand, før hun bliver gift, kommer der en sort plet af skam på den hvide væg. Den er beskidt. Uren. Ødelagt. De siger, at en mand er som en sort væg, de sorte pletter er usynlige. Mænd kan gøre, som de har lyst til”. (s.11)

Problemet er bare, at Anisa er kærester med Johannes. Og de har været i seng sammen. Det er som sådan ikke et problem. Specielt ikke, når de er hjemme hos Johannes på 14. etage. Der er deres helle. Men landet ligger sådan, at de er blevet set sammen, og kærester er haram. Forbudt. Så Anisa må sno sig, og hun bliver nødt til at trække andre med ned i faldet.

“Haram” er en fantastisk bog, der uden at være fordømmende fortæller om at være en arabisk teenagepige med følelser og dertilhørende seksuelle behov. Den fortæller om at være tokulturel og om at være tro mod sin familie – men i særdeleshed også om at være tro mod sig selv.

Spurtserien er stor litteratur fortalt for unge på en letlæselig måde. “Haram” er med sine kun 122 sider lille og kompakt. Med god linjeafstand og med et letlæseligt sprog udvides bogen rækkevidde til at indbefatte den aktuelle målgruppe. Og det er sindssygt godt tænkt: Den tosprogede pige kan læse, forstå, relatere til og drage udbytte af denne bog. Det bliver ikke bedre, og jeg vil anbefale den vidt og bredt.

Læs “Haram” af Kristina Aamand, hvis du

  • vil oplyses
  • mangler en bog til målgruppen
  • søger en letlæst bog med stærkt indhold

Jeg har sagt det før, og jeg er ikke bleg for at gentage: Gyldendals Spurtserie er som perler på en snor. De rammer plet hver gang, og Aamands bog er ingen undtagelse. “Haram” er på det nærmeste den største perle på snoren. 

Kristina Aamand, “Haram”, Gyldendals Spurtserie, 2016, set til kr. 179

(Bogen er tilsendt fra forlaget)