Skaderne: om at miste en mor

Skaderne, Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Morten Dürr skriver knivskarpt og autentisk om den største sorg, der kan ramme et barn; at miste en forælder. 

Oscars mor er syg, baghaven er spækket med larmende skader med en forkærlighed for blanke ting og Oscars lillebror, Asger, er eminent til at klatre i træer. Det er præmissen for bogen: at fortælle om det halve år, hvor Oscars mor ryger ind og ud af hospitalet og frem til den dag, hvor hun ikke kommer hjem igen. Men det er også en historie om at være storebror. En storebror, der passer på sin lillebror, når hele verden synes at bryde sammen omkring dem.

Morten Dürr skriver i korte, klare sætninger, hvor hver ord er afvejet i forhold til mening og læsbarhed. Bogen fortæller en vigtig og hjerteskærende historie om en sorg så uendelig stor, at den er altopslugende. Fortællingen om Oscar slutter håbefuldt og opløftet, da Oscar en råkold vintermorgen får en hilsen leveret af de larmende skader. En hilsen, der er sendt fra stjernerne.

Skaderne, Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Altsammen er fortalt på 50 sider og med et lix på 18, hvor Peter Bay Alexandersen er med på illustrationer. Der er illustrationer på næsten alle opslag i bogen. Et layoutmæssigt fortælletrick, der tjener yderligere til læsevenligheden. Illustrationerne underbygger fortællingen på en måde, der ikke praler, fylder eller overdøver Dürrs ord. Illustrationerne er enkle, holdt i dæmpede farver og placeret forskelligt på alle opslag. Peter Bay Alexandersens illustrationer er veludførte og velvalgte til historien.

Skaderne, Morten Dürr, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Bogen skal have den varmeste anbefaling med på vejen, hvor den udmærker sig til værklæsning på tredje klassetrin eller som højtlæsningsbog på klassen eller i hjemmet fra seksårsalderen. Bogen lægger i høj grad op til samtale omkring følelser, da Dürr formår at beskrive alle de forskelligartede følelser, som børn og fædre gennemgår, når mødre dør.

Læs “Skaderne” af Morten Dürr og Peter Bay Alexandersen (ill.), hvis du 

  • søger en bog om sorg hos børn
  • mangler en letlæst bog til brug i de yngste klasser
  • ønsker at blive berørt dybt

Det er en kort og letlæst fortælling, der er sent glemt. Den fortjener udbredelse i alle klasselokaler. 

Morten Dürr og Peter Bay Alexandersen, “Skaderne”, Alvida, 2014, set til kr. 259

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse.)