Ea 3.a – må jeg være med: om veninder

Ea 3.a - må jeg være med, Puk Krogsøe, Magnus Værness, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Puk Krogsøes Rose har fået en lillesøster, der slægter sin storesøster på. På den gode måde. 

Ea vil gerne lave en tegneklub. Hun ved præcis, hvem hun gerne vil have med. Stine vil også være med, men det vil Ea ikke, for Stine tisser på gulvet, lugter og er mærkelig. Samtidig vil Ea ikke gøre hende ked af det – og så er gode råd dyre.

Det er maveknugende indhold om veninder, klubber, kliker og udsatte børn. Krogsøe skildrer knivskarpt, hvordan et forsømt barn bliver udsat og udstillet blandt de andre børn. Det er tydeligt, at Krogsøe arbejder med målgruppen til dagligt. Problemerne er realistiske, og hun viser endnu en gang, at hun ikke har berøringsangst, når det kommer til de svære dilemmaer. Derfor er Ea-bøgerne anbefalelsesværdige. Men det kan kræve en voksen at bearbejde indholdet, for det er uden fløjlshandsker, at hun fortæller om at tisse på gulvet, være holdt udenfor men til stadighed kræve sin plads – og gøre sig fortjent hertil.

Ea 3.a - må jeg være med, Puk Krogsøe, Magnus Værness, Bogoplevelsen

Magnus Værness tegner fint og enkelt uden at overtage fortællingen med sine gråmelerede illustrationer. Det er en god disponering af brugen af illustrationer. Det understøtter læsningen og giver flow i læsningen med de enkle men udtryksfulde illustrationer.

Eas kvaler er realistiske, vedkommende og virkelig kompetente til indskolingspigerne. Det egner sig både til den selvstændige læsning og som oplæsning. Bogen har mange potentialer i undervisningen også, hvor den kan danne ramme om pædagogisk og trivselsmæssigt arbejde i pigegrupper i indskolingen. Den har mine varmeste anbefalinger til anskaffelse i skolen og hjemmet.

Læs “Ea 3.a – Må jeg være med?”, hvis du 

  • er pige i indskolingen
  • er lidt for lille til Rose-bøgerne 
  • mangler bøger til piger om vedkommende emner. 

Roses lillesøster Ea er både et selvstændigt og kærkomment bekendtskab. 

Puk Krogsøe og Magnus Værness (ill.), “Ea 3.a – Må jeg være med”, Forlaget Carlsen, 2017, set til kr. 190