Diego og Dolly: om den altopslugende besættelse

Diego og Dolly, Jesper Wung-Sung, Palle Schmidt, Bogoplevelsen

Holdt i farverne sort, hvid og rød fortæller Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt en historien om kærlighedens væsen.

Diego er forelsket i Dolly; smukke, kønne, sexede, fantastiske Dolly. En kærlighed, der bliver en besættelse i en sådan grad, at den bliver destruktiv.

Wung-Sung fortæller som vanligt med sprogligt overskud og med en metafiktiv stemme:

“Du vil gerne høre det hele fra begyndelsen, fordi enhver historie har en begyndelse, en midte og en afslutning … Ellers er det ikke en historie, vel?” (S. 7)

Og sådan sparkes historien om Diego og Dolly i gang.

En historie, der på tekstsiden fortæller en uskyldig kærlighedshistorie om Diegos forelskelse i Dolly. En kærlighed, der fylder alt Diegos i grå og triste verden, hvor kun Dolly kaster et (rødt) lys udover hans tilværelse.

Diego og Dolly, Jesper Wung-Sung, Palle Schmidt, Bogoplevelsen

Et træk som Palle Schmidt har ført videre i illustrationerne, for når Dolly er præsent i fortællingen farves illustrationerne (eller dele heraf) røde. Men det er også det eneste, som tekst og billede har tilfælles i denne modstridende billedfortælling.

Hvor tekstsiden synes naiv og uskyldig, fortæller billederne en anderledes dyster og barsk side af Diego og Dollys forhold, og læseren vil snart erfare, at Diego er en upålidelig fortæller.

Illustrationerne er holdt i sort og hvid med små drys af rødt. Schmidts steg er ekspressiv og udtryksfuld; enkel og samtidig vældig sigende. En vellykket billedbog er, når teksten forløses af illustrationerne. Dette må siges at være tilfældet med Schmidts illustrationer til “Diego og Dolly”, når han på denne måde giver fortællingen et ekstra lag.

Sjældent er en ambivalent/modstidende billedfortælling set bedre og mere fuldendt på dansk grund. Det er et mesterværk på knap 60 sider, der på det nærmeste kalder på brug i undervisningssammenhænge. Der er uendelig mange lag til fortolkning og dermed også indgange til denne graphic novel i undervisningen i udskolingen.

Det er en oplevelse, som man skylder sig selv og sine store elever.

Læs “Diego & Dolly” af Jesper Wung-Sung og Palle schmidt, hvis du

  • søger en dansk grafisk roman til undervisningsbrug
  • vil læse et fortælleteknisk mesterværk
  • ønsker at blive forundret over, hvor lidt, der skal til, for at fortælle så meget

Det vælter frem med fantastiske graphic novels med undervisningspotentiale i Danmark. “Diego & Dolly” skriver sig ind i denne tendens.

Info: På Jesper Wung-Sungs hjemmeside ligger et udmærket undervisningsforløb til “Diego & Dolly”.

Jesper Wung-Sung og Palle Schmidt (ill.); “Diego & Dolly”, Høst&Søn, 2016, set til kr. 259,95