Brødre af Blodet: en serie for drenge skrevet af drenge


Eva Egeskjold har sammen med sin søn og dennes kammerat skrevet en blændende serie til drenge (og eventyrlystne piger).

“Brødre af Blodet” forgår i dengang der stadig boede vildsvin i Danmark. Personerne er Bjarke og Laust. To drenge omkring de 11år. Bjarke er en fattig landsbydreng og Luast er jarlens søn. Det er ikke nemt at være hverken Laust eller Bjarke. Bjarke bliver forfulgt af de andre drenge i landsbyen og Laust far er båd og krævende. Laust bliver sendt i skoven for at nedlægge et jagtbytte. En færd der ikke ender godt, men til gengæld finder drengene hinanden og et venskab opstår.


Bogen er skrevet af Eva Egeskjold, som har haft bistand af sin søn og dennes bedste ven. Det har taget tre år at skrive bøgerne, hvor drengene har været med i alle aspekter. Drengene hedder selv Bjarke og Laust, og Iona Brinch, det illustrerer bøgerne, har brugt drengene som modeller. Derfor er der tydelig sammenfald mellem bogens Bjarke og Laust samt virkelighedens Bjarke og Laust. Det er godt tænkt, og sjældent set. At historien så fungerer og indeholder vedkommende suspense. 


Det er en hæsblæsende, nytænkende fortælling skrevet med et lavt lix (16), flotte illustrationer og med ordliste. Ydermere er den oversat til engelsk, så historien kan også bruges i engelskundervisningen. 

Læs “Bødre af Blodet: Vildornen”, hvis du 

  • kender læsetræt dreng fra de ni år
  • Søger letlæste bøger på dansk og/eller engelsk
  • vil forundres af en anderledes måde at fortælle en historie på

Anmeldelsen er skrevet på baggrund af første bog i serien, men jeg vil anbefale hele serien til unge drenge (og piger) som højt læsning fra seks år og selvstændig læsning fra ni år. Netop fordi første bog holder højt niveau og slutter med en cliffhanger. 

Eva Egeskjold og Iona Birch (ill.), “Vildornen (Brødre af Blodet, nr. 1)”, Andersen &Vig, 2016, set til kr. 129