Alexander bliver vred: om at ville det rigtige, men gøre det forkerte

Alexander bliver vred, Line Kyed Knudsen, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Efter at have taget pigekonflikter under lup er turen for Line Kyed Knudsen vedkommende kommet til drengekonflikter i børnehaven.

Alexander elsker at lege med Omar og Emil. Men drengene konkurrerer evig og altid, og det kan være svært at navigere i, når man er et børnehavebarn. For Alexander betyder det, at vreden kan syre i maven og armene kan få deres eget liv, og når dette er tilfældet, så er det nemmest at flygte til børnehavens højeste træ.

Sidste år udgav Line Kyed Knudsen “Viola og veninderne”, der tog pigekonflikter under kærlig behandling. Det samme er gjort med “Alexander bliver vred”, hvor konflikter, følelser, voksnes reaktioner og gryende venskaber bearbejdes i børnehøjde.

Alexander bliver vred, Line Kyed Knudsen, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Peter Bay Alexandersen illustrerer klassisk og ligefrem med store illustrationer, der er tydelige at afkode for børnhavebarnet. Alexandersens illustrationer tilfører et lag til fortællingen, hvor han fører små sidefortællinger til Kyed Knudsens skrevne ord. Det godt, gedigent illustratorhåndværk.

Alexander- og Viola-bøgerne to vigtige børnebøger, der bør høre hjemme i enhver institution; DUS såvel som børnehave. De kan med den rette pædagogiske og didaktiske vinkel bruges til at skabe et trygt og godt miljø, hvor børnenes følelser bliver et samtalepunkt – uanset hvor forskellige de er. Bagest i bøgerne er der en guide til dialogisk læsning. Det er således let at gå til.

Alexander bliver vred, Line Kyed Knudsen, Peter Bay Alexandersen, Bogoplevelsen

Læs “Alexander bliver vred” af Line Kyed Knudsen, hvis du

  • arbejder med børnehave- eller indskolingsbørn
  • søger en bog til at tale om venskaber ud fra
  • mangler en bog, der henvender sig til drenge 

“Alexander bliver vred” er vældig vedkommende for de yngste til trods for, at symbolikken enkelte steder bliver lidt for klæg. 

Line Kyed Knudsen og Peter Bay Alexandersen (ill.); “Alexander bliver vred”, Carlsen, 2016, set til kr. 249