Til til ti: en historie om at miste

Tæl til ti, Stine Haynes, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar 

Stine Haynes gør brug af velkendte formler til at skabe en fin fortælling om sorg. 

Trishas søster kørte sig ihjel på vej hjem fra skole, og familien er i undtagelsestilstand. Trisha bliver nødt til at gøre noget, og i sin iver finder hun en biblioteksbog på søsterens værelse. I bogen finder hun en liste med ti punkter, som søsteren hader. Alt fra cupcakes til Nivea; men smerteligt nok Trisha figurerer også på listen. Trishas sorgbearbejdelse sker gennem selv samme ti punkter.

“Min søster har efterladt sig en tom plads, som ingen nogensinde kan fylde ud. Vi mærker hendes fravær alle steder og på en sådan måde, at det næsten er ubehageligt at være sammen som familie. For det er der, hun mangler allermest. Vi ser ikke hinanden, for det er den tomme plads, der fylder nu. Der, hvor hun plejer at være”. (s.99)

“Tæl til ti” er en fin og følsom lille sag. Læseren tror på historien og Trishas projekt, netop fordi Trisha er en pålidelig og sympatisk fortæller. Hun finder sin vej gennem sorgen og hjælper sine forældre på vej. Det er svært ikke at blive rørt af Trishas kærlighed til sin afdøde søster. En søskendekærlighed så stor, at den bliver nødt til at udleves og vises, på trods af at den ene part ikke er længere.

Haynes bog er ikke banebrydende. Vi har læst lignende (og bedre?!) historier i bl.a. “Ellens Ark” og “Annas himmel”, hvor forældrenes sorg er så stor og altoverskyggende, at der ikke bliver plads til børnene. Det er anstrengende, at de voksne ikke tager sig sammen for børnenes skyld; at børnene skal redde hele verden. Men det er også let anstrengende, at “Tæl til ti” enkelte steder virker som opskriften på “god børnelitteratur”: en død søster, håbløse forældre og et handlekraftigt ungt menneske.

“Tæl til ti” kan helt sikkert noget, og særligt i undervisningen hos de store på mellemtrinnet har den noget at tilbyde. Den er let at læse, men det berører stadig de store følelser.

Det skal her tilføjes, at Trine May har lavet et fint undervisningsmateriale til bogen, som kan findes her , og at mange CFU’er har indkøbt bogen i klassesæt.

Læs “Tæl til ti” af Stine Haynes, hvis du 

  • er omkring de 10
  • mangler en god bog til undervisningsbrug på mellemtrinnet 
  • vil læse (endnu) et børnelitterært værk om død og sorg. 

“Tæl til ti” har min varme anbefaling. Det er en smuk historie om lige dele sorg og håb. 

Stine Haynes, “Tæl til ti”, Carlsen, 2017, set til kr. 179,95