Stur stur nummer: om en klovagtigt far

Stur stur nummer, Kim Fupz Aakeson, Sofie Louise Dam, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Med Sofie Louise Dam har Kim Fupz muligvis lavet den bedste billedbog i sit forfatterskab. 

Robin får et postkort af sin far, men Robins mor er ikke udpræget begejstret.

Min mor siger: Din far er en klovn.

Men alligevel går hun med til, at Robins far kommer, og da han endelig kommer, er han i sandhed en klovn. En klovn, der charmerer alle børnene på vejen, men ikke har øje for Robin.

Stur stur nummer, Kim Fupz Aakeson, Sofie Louise Dam, Bogoplevelsen

Det er en fin lille historie, der virkelig har noget at fortælle. Om barndom, forældre og venskaber. Om forskellige typer af klovne og mødre med cykelhjelme. Om savn, kærlighed og glæde. Det er rørende at høre om Robins sorg fortalt vældig forsigtigt. Fupz viser (igen), at han er helt særlig.

Stur stur nummer, Kim Fupz Aakeson, Sofie Louise Dam, BogoplevelsenStur stur nummer, Kim Fupz Aakeson, Sofie Louise Dam, Bogoplevelsen

Sofie Louise Dam har jeg ikke mødt i børnebøger før, men hvilken skam, for hun brager igennem med farverige og genrebrydende illustrationer. Formidable illustrationer, der sender tankerne tilbage til 50’erne og 60’ernes reklamer og børnebøger tilført et moderne og let futurisk præg. Det er en fryd at være vidne til, hvordan hun understøtter og udvider Fupz’ ord. Hun løfter denne fortælling og giver den fylde, pondus og sjæl. Hendes streg er mindeværdig; må det ikke være den sidste billedbog, hun illustrerer.

Stur stur nummer, Kim Fupz Aakeson, Sofie Louise Dam, Bogoplevelsen

Temaet med en dårlig og fraværende far, beskyttende mor og en dreng med et afgrundsdybt savn er set mange gange; også i Fupz kæmpesucces om Vitello. Men i “Stur stur nummer” udfolder historien sig anderledes sørgmodigt og allegorisk, hvilket klæder Fupz utrolig godt. Ikke mindst takket være Sofie Louise Dam forrygende illustrationer. Der er mange lag at fortolke på, mange at tale om, smukke illustrationer at fordybe sig i. Må mange lærere få øjnene op for den, den er nemlig oplagt at bruge i skolen.

Læs “Stur stur nummer” af Kim Fupz Aakeson og Sofie Louise Dam, hvis du 

  • underviser i grundskolen 
  • søger en formidabel billedbog 
  • vil blive røres af en lille historie om en klovn.

Det er årets endnu bedste billedbog. Må den spredes vidt og bredt. 

Kim Fupz Aakeson og Sofie Louise Dam, “Stur stur nummer”, Gyldendal, 2o18, set til kr. 229,95