Kunsten at være normal: om transkønnede teenagere

Kunsten at være normal, Lisa Williamson, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Lisa Williamsons bog formidler et vigtigt budskab i øjenhøjde. 

David Piper er en pige. Men det er der ikke rigtig nogen, der ved. De fleste tror, at han er homoseksuel. En dag starter den nye dreng Leo på skolen. Han vil helst gå under radaren, men dette lykkedes han virkelig dårligt med. Et venskab spirer mellem de to, og sammen drager de ud i verden for at få forløsning for hver deres identitetsproblemer.

Det er i sandhed en YA-roman med store følelser, identitetsproblemer og en dannelsesrejse. Det er samtidig en af den type bøger, som man sluger. Også selvom plottet er vældig gennemskueligt. Titlen “Kunsten at være normal” er vældig rammende, for det er ikke nødvendigvis tanskønnetheden, som fylder mest hos vores teenagere. Det fylder også – bevares. Men de er er helt normale teenagere, hvis man kan tale om en sådan, med den type problemer, som alle teenagere har: forelskelse, håbløse familiemedlemmer, manglende fædre og allervigtigst: behovet for at høre til. Bogens omslags, den udgivelsestidspunkt og samarbejdet med Amnesty cementerer Lisa Williamsons agenda. Enten er alle normale, eller så er ingen normale. Det afhænger af øjet, der ser. Det vigtigste er, at der er plads til os alle. Vældig sympatisk.

Jeg vil anbefalde den til skolebiblioteket. Varmt. Der er noget at identificere sig med, og så er der noget for dem, som gerne vil forstå.

Læs “Kunsten at være normal” af Lisa Williamson, hvis du 

  • er teenager 
  • har tanskønnethed inde på livet 
  • ønsker at forstå. 

Det er i bund og grund bare en god historie – og det skal der også være plads til indimellem. 

Lisa Williamson, “Kunsten at være normal”, Politikens forlag, 2017, set til kr.