Balloner forbudt: en fortælling om desperation

Balloner forbudt, Robert Zola Christensen, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Robert Zola skriver med svung og humor om at bo i Sverige samtidig ramme 40års-krisen.

Vi er i Sverige. På universitet i Lund, hvor hovedpersonen underviser. Han bor med sin kone og børn. Der er jævnt hen irriterende. Det hele. Men så dukker den unge, spinkle Olga op, og der kommer tempo på tilværelsen. Så meget at den kære lektor ikke kan følge med. Ej heller konen, der pludselig løber og spiser kiwi. Det hele kulminerer til konens 40-års fødselsdag, hvor desperationen og håbløsheden er til at føle på.

Om det er klichefyldt? Lidt måske. Men muligvis er sådanne kriser det også. Det skal jeg ikke kunne udtale mig om.

Det er godt skrevet, hvordan protagonisten går fra at have sympati hos læseren til at fremstå ynkelig og usympatisk. At det er en navnløs protagonist gør også, at denne bliver identificerbar hos læseren. Protagonisten er træt af Sveriges regelrettethed. Deres forbudsstat. Deres politiske korrekthed. At han er gift med en svensk kvinde, gør at denne metaltræthed følger helt ind i ægteskabet. Og muligvis er med til at forskubbe tingene.

 

Lad dig endelig ikke forblænde af længden. Den har meget at byde på. Jeg vil anbefale denne bog (og købe den til) alle mænd i 40-årsalderen. Der er noget at smile af og i sandhed noget at tænke over. Er græsset altid grønnere på den anden side?

Læs “Balloner forbudt” af Robert Zola Christensen, hvis du 

  • er mand (eller kvinde)
  • underviser 
  • søger en humoristisk bog

Bogen er hurtig læst, men længe efter trækker man på smilebåndet over denne fine lille bog. 

Robert Zola Christensen, “Balloner forbudt”, Forlaget Arabesk, 2017, set til kr. 199,95