Hvad himlen kan fortælle os – videnskabshistorier for børn

Gertrude Kiel, Hvad himlen kan fortælle os, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar 

Gertrude Kiels videnskabshistorier for børn er en naturvidenskabelig udgave af “Sofies Verden”. 

William skal på sommerferie hos sin gamle tante Gunvor. Sjældent ser en sommerferie ud til at blive SÅ kedelig. Hun kan nemlig ikke li’ børn, og hun bor alene i et hus fyldt med gamle, støvede bøger og papirsæsker. Men de der støvede bøger og gamle papirer viser sig at være en skattekiste af naturvidenskabelige finurligheder. Sammen med tante Gunvor tager William på rejse ind i naturvidenskaben, hvor han lærer:

“Om store oplevelser. Og om menneskets nysgerrighed. Om nye verdensbilleder og Jorden, der bliver sat i bevægelse. Om nye måder at se på, om planteres baner, om magiske kikkerter, tøvende lys, tiltrækningens mysterium og meget, meget andet, som bliver fortalt af den sure Tate Gunvor til hendes grandnevø, William, i løbet af den uge, han forstiller sig kommer tl at blive den værste i hans liv.” (taget fra titelbladet)

Gertrude Kiel, Hvad himlen kan fortælle os, Bogoplevelsen

Bogen overrasker fra første side med et sprudlende sprog, der på både jovial og godmodig måde trækker banet med sig på en vidunderlig rejse ud på stjernehimlen. Illustrationerne er fine og er også med til at give en øget oplevelse til det læste. Dette gør de ved at drysse stjernekonstellationer, planetsystemer, post-it og gamle breve ud over bogens sider. Fonten varierer også gennem bogen, hvilket også er med til at give en autentisk oplevelse af at opleve sammen med Gunvor og William.

Det er et magisk fantastisk værk, der sender tydelige referencer til “Sofies Verden”, men gør det uden at blive tung og kedelig. Den fortæller om mangt og meget, men den holder tonen og bevarer læserens interesse – også når det bliver tungt.

Gertrude Kiel, Hvad himlen kan fortælle os, Bogoplevelsen

Bogen når vidt omkring, og den er oplagt til de videnbegærlige børn – og de børn, som burde være det. Historien og sproget er fængende, og allerede fra første side er læseren fanget af William og Gunvors rejse. Den er selvskreven til højtlæsning i skolen og i hjemmet til børn omkring 8-9årsalderen. Og deres voksne. De kunne nemlig også risikere at lære noget.

Vi mangler i den grad gode fagbøger til børn herhjemme – ” Hvad himlen kan fortælle os” er et mere end et hæderligt bud herpå.

Læs Gertrude Kiels “Hvad himlen kan fortælle os”, hvis du

  • er barn omkring de 8 år, og får bogen læst højt 
  • går på mellemtrinnet
  • er underviser i natur/teknologi. 

Bogen er en af de type bøger, som man bliver klog af at læse; hvilket selvfølgelig kun kan anbefales. 

Gertrude Kiel, “Hvad himlen kan fortælle os – videnskabshistorier for børn”, Character Publishing, 2018, set til kr. 179,95