Huset på havets bund: dystopisk febervildelse

Huset på havets bund, Martin Glaz Serup, Lars Vegas Nielsen, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“Huset på havets bund” er yderst interessant læsning om en verden i opløsning. 

Bogens jeg-fortæller er febersyg, så hun skal passes af sin farfar. Nede i hans kælder finder de en gammeldags iPad, som blinker. Pigen ser to skikkelser på skærmen, der til afveksling ligner dem selv. Pludselig begynder vandet at stige i haven og på skærmen, og en fremmed mand står i kælderen hos pigen.

Huset på havets bund, Martin Glaz Serup, Lars Vegas Nielsen, Bogoplevelsen

Bogen handler om vores verden, der er under forfald; den handler om teknologien som udløsende faktor; den handler om samarbejde mod den uundgåelige dommedag; og den handler om barnet og den voksne i verdens ende. Det er smukt, hvordan klimaforandringer, krig og febersyge flettes sammen og gøres til et i denne perle af en billedbog. Det bliver aldrig tydeligt, om hun sover, og bogen er et resultat af en feberrus, eller om verden i sandhed er ved at blive oversvømmet. Det er klog og interessant at være beskuer til. Billedbogen kan mange ting, men måden, Glaz og Vegas samarbejder i denne, sætter trumf på og konsoliderer min kærlighed til genren.

Huset på havets bund, Martin Glaz Serup, Lars Vegas Nielsen, Bogoplevelsen

Bogen er en omklamrende og klaustrofobisk læseoplevelse, der formår at kanalisere følelserne ud til læseren, hvilket i særdeleshed skyldes Lars Vegas Nielsens særprægede tegnestil, der varierer interessant mellem tykke og tynde streger for at understrege indholdet. Brugen af det negative rum eller mangel på samme gennem bogens forløb er ualmindelig gennemført; eksempelvis er forsidesatsen prydet med en smal bræmme af af vand, bagsidesatsen derimod er fuldkommen oversvømmet. En fænomenal understregning af bogens pointe.

Huset på havets bund, Martin Glaz Serup, Lars Vegas Nielsen, Bogoplevelsen

På bogens bagside står der 5-9 år. Det er en virkelig ærgerlig detalje, der forpurrer bogens muligheder i skolesammenhæng. Bogens kompleksitet er høj, og den kræver noget af læseren. Et krav som barnet først kan imødekomme omkring 11-12-årsalderen. Problemet er, at du ikke får en præteen til at læse en bog, der er rettet til en på fem. Synd og skam. Det er nemlig en fantastisk bog, der har et uhyrligt undervisningspotentiale med mangt en fortolkningsmulighed på billed- såvel som tekstsiden.

Læs “Huset på havets bund” af Martin Glas Serup og Lars Vegas Nielsen, hvis du

  • elsker billedbogsgenren 
  • søger en vigtig bog 
  • vil arbejde med fortolkning

Find et klistermærke, sæt det på den ærgerlige alderskategorisering og brug den på mellemtrinnet og i den tidlige udskoling. 

Martin Glas Serup og Lars Vegas Nielsen, “Huset på havets bund”, Gyldendal, 2018, set til kr. 249,95