Hul igennem: om at få ny frisure

Hul igennem, Line Leonhardt, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Line Leonhardt har (endnu en gang) begået en fin lille roman.

Mads har en drøm om at blive rockstjerne, og sådan en rockstjerne gør sig bedst med langt hår. Men en dag taber han et væddemål til sin onkel Alberto (der (selvfølgelig) lige er blevet løsladt), så Mads skal en tur i frisørstolen. Hos den sexede Karina med de store, bløde bryster og de stramme jeans. Det bliver ikke den eneste tur til frisøren, for Alberto øjner muligheder, og Mads vil gerne invitere Karina med sit sin gennembrudskoncert, mens han nyder at få vasket sit hår. Gennembruddet lader vente på sig, når bandet består af tre medlemmer, hvor to af dem hellere vil ryge smøger og drikke øl fra skabet end at øve. Skuffelserne står i kø, men Mads driver sig selv, sit band og sin onkel frem med en ukuelig kampgejst. Ikke nødvendigvis til succes, men måske mod et håb.

Leonhardt skriver godt. Virkelig. Specielt slutscenen er magisk. Man kan fornemme den krispe decemberluft, se ånden, der pulserer ud af drengenes munde, høre deres glædeshyl og lugte cigaretrøgen. Og man får lyst til at drikke billig gin-vodka sammen med dem for at fejre deres første gig. Hurra for det.

“Hul igennem” er en klassisk Fupz-fortælling med et værksted, en småkriminel mand, en håbløs mor og en ung dreng med en drøm og en spirende (håbløs) forelskelse. Værkstedet er i dette tilfælde frisørsalonen, den småkriminelle mand er onklen, moderen træder ikke i karakter og føjer onklen, og den unge mandlige hovedperson med rockstjernedrømmen og forelskelsen er Mads. Der er også tilsat et brunt værtshus og et par venner. Det er, som har Leonhardt fulgt en Fupz-opskrift, der tidligere har resulteret i “Pragtfuldt, Pragtfuldt”, “Jeg er William”, noveller som “Tennis” eller “Læreplads og serien “Bankerot”. Men det skal ikke på nogen måde være en kritik af Leonhardt – tværtom. For hun mestrer opskriften til perfektion og tilfører sit eget præg, så bogen får lov at stå stærkt alene. Dirrende af vigtighed, humor og sprogligt overskud.

Det er i sandhed en god bog til undervisningsbrug. Den er kort, den er vedkommende og der er fortolkningsmuligheder. Så behøver dansklæreren faktisk ikke mere for at lykkes med litteraturlæsning i selv de mest læseforskrækkede klasser.

Læs “Hul igennem” af Line Leonhardt, hvis du 

  • er dansklærer 
  • er en dreng omkring de 13 år 
  • søger en let med god bog til undervisningsbrug. 

Det er en dejlig lille bog, der fortjener at blive læst. Alene og i fællesskab. 

Line Leonhardt, “Hul igennem”, Calibat, 2017, set til kr. 149,95