Guide til piger: om at komme i puberteten

Guide til piger, Sabine Lemire, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar 

Sabine Lemire kan altså noget med tweenpiger.

“Guide til piger” er en håndsrækning til pigen, når hun går fra at være barn til at blive teenager. Den fortæller om alle de emner, der rører sig i sjælen: lige fra familie, skole og venner henover forelskelser, følelser og kroppen til mode, fritidsinteresser og værelsesindretning. Hvert kapitel bliver afsluttet med en sjov lille test, som kan forsøge at give pigen et praj om, hvor på skalaen hun ligger i forhold til forelskelse, glæden ved skole, graden af hidsighed og kendskab til kroppen.

Guide til piger, Sabine Lemire, Bogoplevelsen

Stilen er dagbogs- og pigebladsinspireret og holdt i pastelfarver, og jeg får fluks associationer tilbage til min egen spæde ungdom, hvor jeg læste Vi Unge, købte Mix-bladet med CD og havde venindebøger, hvor de føromtalte test også var at finde.

Guide til piger, Sabine Lemire, Bogoplevelsen

Det er unægteligt en hel særlig tid, når pigen går til at være purung kvinde, hvor hormonerne banker rundt i kroppen, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned. Derfor er bogen vigtig. Den fortæller om alle de ting, der er svære at tale med andre om, men som alligevel er nødvendige at blive støttet i. Den viser pigen, at det er okay at være usikker, og at hun er helt almindelig, også selvom det hele kan virke helt forkert.

Guide til piger, Sabine Lemire, Bogoplevelsen

Illustrationerne er enkle og udtryksfulde, og enhver pige vil kunne genkende sig selv. Der er én gennemgående neutral pige i bogen, men hertil kommer et væld af andre  typer, størrelser og farver. Det skildrer fint diversiteten for de unge og usikre pigebørn. Allerfinest er dog alle de små dimser og detaljer, som er strøet udover siderne: lipgloss, bind, mobiltelefon, kuglepenne, headset, tebreve, solbriller. Præcist afstemt en t(w)eenie. Det er altså utroligt, at bogens illustrator er en mand. Mads Themborg burde også være krediteret på forsiden. Bogen havde ikke været det samme uden hans arbejde. Grunden hertil er helt sikkert noget med målgruppen, men alligevel; han har gjort et fint stykke arbejde.

Bogen bør stå på alle PLC’er og gerne i flere eksemplarer. Det er spændende og vedkommende læsning for både drenge og piger i tween- og teenalderen.

Læs “Guide til piger” af Sabine Lemire, hvis du 

  • er mellem 11 og 14 år 
  • begyndt at få interesse for drenge 
  • i en spirende pubertet. 

Det er en sjov opslagsbog, der vil gøre læseren klogere og roligere. 

Sabine Lemire, “Guide til piger”, Alvilda, 2018, set til kr. 269,95