Eksternalisering: Når børn skal lære

Bogoplevelsen, Forlaget Pressto, Anton Tigertæmmer, Emilie har hjemve, Hr. Pølle

Anmeldereksemplar

Forlaget Pressto udgiver gode bøger, der hjælper børn og deres voksne . 

Oscar er en stor dreng, der helst bare vil forstætte med at bruge ble. Det der toilet siger ham ikke noget. Men en dag begynder pøllen at tale til ham nede fra bleen, og Oscar må tage affære, så Hr. Pølle kan komme ned i Pølleplaskeland. Skulle der herske tvivl er den lige tåkrummende fækal og latrinær, som det antydes. På den gode måde.

Emilie lider af hjemve, men det viser sig, at det faktisk er en hjemmefe, der kommer blafrende ved sengetid og er ualmindelig ked af det på den der savne-savne-måde. Emilie finder ud af, at det hjælper, hvis hun gør plads til hjemmefeen på hovedpuden, hvor de kan tale sammen og holde i hånd, mens de falder i søvn. En fin og nænsom måde at omfavne et savn ved aftentide på.

Anton har en tiger i maven, der gang på gang springer frem og skræmmer de andre børn i børnehaven. Det er irriterende for Anton, for de andre børn er bange for Tiger-Jørgen. Så Anton beslutter sig for at tæmme Tiger-Jørgen. De er svært, men med domptørstok og sprechstallmeisterens høje hat får han Tiger-Jørgen under kontrol, og de andre børn kan ånde lettet op.

Tre små fine historier, der er nemme for børnene at relatere til. Hvem har ikke savnet, når man sover ude? Hvem har ikke prøvet at temperamentet tager over? Og enhver har lært (eller skal lære) at bruge et toilet. Alle tre bøger kommer med fine illustrationer, der udvider teksten med små sjove detaljer. Bøgerne afsluttes med en voksendel, der beskriver den pædagogiske metode samt giver forslag til, hvordan bogen kan bringes i spil.

Bogoplevelsen, Forlaget Pressto, Anton Tigertæmmer, Emilie har hjemve, Hr. Pølle

Bøgerne er en del af en serie, der bygger på eksternalisering. Eksternalisering er en psykologisk og pædagogisk metode, der handler om at flytte problemet væk fra barnet. Det er ikke barnet, der er problemet, men problemet, der er problemet. Når det er præmissen, så bliver det lettere at arbejde med problematikken; i dette tilfælde renlighed, hjemve og et voldsomt temperament. Måden man arbejder med eksternalisering på er ved at personificere og tingsliggøre problemet. Så kan man tale om problemet uden på nogen måde at barnet kommer i klemme, men det skal ske på barnets foranledning. Problemet er problemet, og det er barnets projekt at eliminere det. Det er smart, men det kræver øvelse og redskaber. Bøgerne her kan være en del af hjælpen.

Det glæder mig, når jeg læser gode historier, hvor sproget er upåklageligt og indholdet vedkommende. Det er nærliggende at tænke, at bøger af denne type lægger alt fokus på bogens mål og glemmer indholdet. Men det er på ingen måde tilfældet. Alle tre tilbyder noget: “Anton Tigertæmmer” har et sørgmodigt præg, “Hr. Pølle” er sjov og tåkrummende og “Emilie har hjemve” er hyggelig. Børnehavebarnet kan spejle sig i og grine med historierne. Og der bliver på intet tidspunkt løftet en moraliserende pegefinger – DEJLIGT!

Det er gode bøger, der uden tvivl vil kunne hjælpe børn af med irriterende vaner, der en hæmsko i hverdagen. Bøgerne bør bo i enhver børnehave, og i hjem, hvor nogle af disse udfordringer fylder uhensigtsmæssigt meget. Jeg kan varm anbefale hele serien, og så vil jeg håbe på, at forlaget giver sig i kast med flere bøger i samme kategori.

Læs “Anton Tigertæmmer”, “Emilie har hjemve” og “Hr. Pølle”, hvis du 

  • er et børnehavebarn 
  • en pædagog 
  • har et problem, som du gerne vil til livs. 

Bøgernes projekt er at hjælpe barnet af med irriterende problemer, der influerer på dennes barndom. Men de kan også med fordel læses bare for fornøjelsens skyld.

Birgitte Meldgaard og Claus Riis, “Hr. Pølle – Historien om hvordan Oscar lærte at gå på toilettet”, Forlaget Pressto, 2016, set til kr. 198

Camilla Grann og Claus Riis, “Anton Tigertæmmer – Historien om, hvordan Anton lærte at tæmme tigeren i maven”, Forlaget Pressto, 2016, set til kr. 168

Eva Zelander og Signe Gabriel, “Emilie har hjemve – eller har hun en hjemmefe?”, Forlaget Pressto, 2016, set til kr. 168