Os to, Oskar… For evigt: et gensyn med en klassiker

Os to oskar... for evigt, Bogoplevelsen, Bjarne Reuter

Anmeldereksemplar 

Bjarne Reuters “Os to Oskar… For evigt” er genudgivet med et nostalgisk hjerte.

Max elsker saltbomber, har én ven, har Gallilei som forbillede og går med kirkebladet. Han er enebarn, nervøst anlagt og ensom. Men en dag flytter en løve ind i hans seng, og straks får han andre ting at tænke på. Løven er nemlig vældig anarkistisk og egenrådig, og det er en kamp at holde løven ude af forældrenes synsfelt. Pludselig er alle andre ting lette for Max, for han har slet ikke tid til at spekulere, når han skal holde en ret livlig løve skjult for omverden.

Bogen fortæller om ensom- og usikkerhed, men også om at finde modet alligevel, og den formidler med humor, charme og indlevelse. Det er en historie, der minder os om vores egen tid. Vores egen barndom. Under tæppet med mor eller far som oplæser. Det er et tidsbillede. Den viser os vores barndom med saltbomber købt hos en købmand, telefonbokse og gaver, der er firkantede, har en rude, en masse knapper, med lyd og farve på billederne.

Bjarne Reuter kan noget. Helt sikkert. Med venskaber, barndom og usikkerhed. Med sanselige beskrivelser, sjove påfund og vigtige historier. Nogle steder er det virkelig en sand fornøjelse at læse bogen:

” (…) Længe sidder han og bare suger rummet til sig, da han lige med ét – får øje på Oskar, den stolte løve, der går så fint, helt derude, hvor himmel og jord mødes.

Vinden tager i hans støvede manke, men Oskar går med hovedet løftet, og Max ler og følger Oskar ned på den store Savanne, hvor han lægger sig hos de andre løver under det filterede baobabtræ.

– Os to, Oskar, hvisker Max og smiler. – Os to for evigt” (s. 103-104)

Men bogen kunne med fordel nyde godt af en omgang stringens; af den type der samler historien, rydder op blandingen af nutid og datid og forløser bogens fulde potentiale. I sidste ende handler det om, at bogens sprog og tone skal flyde, og det gør den ikke. Når man læser med 2017-øjne, hvor børnelitteraturen har en usandsynlig høj kvalitet.

Os to oskar... for evigt, Bogoplevelsen, Bjarne Reuter

Jeg vil i stedet anbefale at læse “Elise og den brugte hund” af Bjarne Reuter, som udkom i 2016. Det er i bund og grund den samme historie. Bare med en hund, fortalt i børnenes samtid og med mere sproglig korrekthed. Her bliver man rørt helt ind i sjælen – hele vejen igennem – og ikke kun i glimt, som er tilfældet med “Os to Oskar… For evigt”.

Læs “Os to Oskar… For evigt” af Bjarne Reuter, hvis du 

  • ikke kan lade være 
  • vil give dig selv og dine børn en oplevelse 
  • ønsker at genlæse den 

Det er en virkelig en dejlig historie. Tiden er desværre bare løbet fra den. 

Bjarne Reuter, “Os to Oskar… For evigt”, Gyldendal, 2017, set til kr. 149,95