Den 10. ring: om at vælge sig selv og naturen

Den 10. ring, Kasper Hoff, Lasse B. Weinreich, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Kalle er en helt almindelig dreng. En af dem, som har gode venner og passer sine ting. Men indimellem. Sådan bare en gang imellem så er det, som en trold farer i ham, og han gør ting, som han faktisk helst ikke vil gøre, men ikke kan lade være med at gøre.

Man kunne mene, at det lyder som enhver anden dreng på 10 år. Men der er noget med Kalle, som ikke er helt som alle andre drenge på 10 år, og pludselig hvirvles læseren med Kalle ind i skoven og en underverden befolket af både elvere og andet godtfolk (og troldfolk).

Kasper Hoff kan skrive historier, og dette er også tilfældet her. En fortælling, der blander virkelighed og fantasy, mens den langer voldsomt ud efter mennesket overforbrug og nedslidning af naturen. Hoff giver os noget at tænke over, når Nøkken helt frustreret sidder ved byens springvand og stirrer længselsfuldt ned i vandet:

“Hvorfor sidder han der?” spurgte Kalle.

“Fordi I mennesker har ødelagt hans vandløb, det har jeg jo lige fortalt dig,” sagde Sinka utålmodigt.

Jo, men jeg mener… Hvorfor bliver han her? Hvorfor flytter han ikke? Kan han ikke bare finde et andet vandløb?”

Skalle rystede på hovedet.

“Sådan fungerer det ikke,” sagde han trist. “Vi troldfolk er skabt af den natur, vi lever i. Vi er bundet til vores levesteder. (…) Forstår du nu alvoren?”

Det er unægteligt svært ikke at se alvoren. Men bogen er mere end det. Det er også en god fortælling om at vælge sig selv og de venskaber, som man behøver for at være den, man ønsker at være. Alt sammen flankeret af Lasse Weinreichs ualmindeligt fine illustrationer. Helt holdt i en enkelt streg giver han liv til Hoffs ord, og de måtte i min optik gerne have fyldt mere i bogen.

Bogen egner sig til højtlæsning i indskolingen og selvstændig læsning fra cirka 9-års alderen, og jeg anbefaler den kærligt.

Læs Kasper Hoffs “Den 10. ring” med illustrationer af Lasse B. Weinreich, hvis du

  • kan li’ gode historier
  • mangler en fængende højtlæsningsbog
  • er begyndt at læse længere bøger selv.

Kalle, Anita, Sinka og Skalle er herlige personer, som giver os noget at grine af samt tænke og græde over.

Kasper Hoff og Lasse B. Weinreich (ill.), Den 10. Ring, Carlsen, 2018, set til kr. 250