Bogen om Blom: om ensomhed og nybagt brød

Bogen om Blom, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen har skrevet en filosofisk lille (sprog)perle.

Blom er ensom. Hun mangler en ven. Et brev i postkassen. Nogen at bage boller til. Men en dag ligger der pludselig en larve på Bloms skjold, og pludselig har hun nogen at gøre alting med. Sålænge det varer.

Tina Sakura Bestle kan være vældig svær at få greb om. Sprogligt og plotmæssigt unødvendigt kringlet, men når hun får billedside og bruger færre ord, så sprudler hun, hvilket er tilfældet med “Bogen om Blom”, der med sine forholdsvis få ordknappe sider formår at fortælle en helstøbt filosofisk fortælling om venskab og ensomhed.

Bogen om Blom, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, Bogoplevelsen

Anna Jacobina Jacobsen får også lov at fylde i fortællingen med sine illustrationer, hvis formsprog er rundt. Hertil kommer bogens velplacerede blanke sider, håndskrevne breve, en frise af opslag uden tekst samt kapitelsiderne med håndtegnet skrift og en lille vignet. Billedsiden alene har et utroligt fortolkningspotentiale.

Det er nemlig det, som denne bog også er: Udover at være en filosofisk og sproglig perle er den nemlig et lille mesterværk til den første litteraturundervisning i indskolingen. Der er sproglige billeder og allitterationer i rigt målestok. Blom og sommerfuglens spirende venskab har også mangt en samtale gemt i sig. Men allermest interessant er denne insisteren på det cirkulære: den runde skildpadde bager runde boller og bærer jorden på sit skjold (eller hun forsøger under alle omstændigheder), månens månen, grammofonens omdrejninger, døgnets rytme, sommerfuglens cyklus og de sproglige gentagelser. Dette understøttes af Jacobina Jacobsens føromtalte runde formsprog. Allerfinest illustreres det ved bogens sidste sproglige passage – fint anført i en (rund) parentes:

(Nu er det på en måde slutningen, medmindre du lukker bogen og åbner den igen, så kan den vare uendeligt).

Bogen om Blom, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, Bogoplevelsen

“Bogen om Blom” er noget særligt – må den indkøbes mangt og meget på CFU’erne. Vi mangler noget nyt, godt og vedkommende litteratur til indskolingsbrug.

Læs Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsens “Bogen om Blom”, hvis du vil

  • fornøjes af sproglige blomster
  • mangler ny god litteratur til at samtale om
  • er et levende væsen med et bankende hjerte.

Det er en herlig bog. Hende Blom. Hende vil man gerne være venner med.

Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen, “Bogen om Blom”, Forlaget Carlsen, 2019, set til kr. 229