Blommeægget: en billedbog til børn skrevet for voksne

Blommeægget, Peter Adolphsen, Maria Buchmann, bogoplevelsen

Peter Adolphsen har skrevet teksten og Maria Buchmann har illustreret “Blommeægget”. En billedbog, der trækker på steampunktradition og fremstår præcis som steampunk: gakket og gennemført. 

Luigi er en grif-knallert. Delvis ørn, delvis løve og delvis suzuki AS-50’er. Han har en kæreste, Else Margit, som er blæksprutte-støvsuger. Delvis bløddyr med tentakler, delvis Hoover 825. Hun elsker at drikke blommejulie, som Luigi henter. En dag er der udsolgt af blommejuice, og så er gode råd dyre. Heldigvis møder Luigi Kenneth, som lægger et æg, der bliver til blommejuice, hvis det koges i kærnemælk.

Det er virkelig gakket. Som i fuldstændig uden plausibilitet. Der er en detaljerigdom i både rekvisitterne, der er nødvendige for at fortælle historiens narrative forløb men også i tid/sted og personer, for at få det til at være steampunk. Det er et fantastisk sprog, som Adolphsen bruger, og han lykkedes endda også sprogligt at være steampunk. Selv de lydefterlignende ord fremstår smukke både på skrift og lyd. Spørgsmålet er så bare, om barnelæseren forstår alle disse ord. For hvad er kærnemælk, blommejuice, Hoover 825, ladyshaver og grif? Voksenlæseren derimod får sig en sproglig tilfredsstillelse af at læse denne bog med finurlige sproglige sammensætninger.

Illustrationerne er støvede, dystre, farveknappe og emmer af en gammel svunden victoriansk tid. De understreger hele steampunkkonceptet til fulde og giver de gakkede ord liv.

Blommeægget, Peter Adolphsen, Maria Buchmann, bogoplevelsen

Blommeægget, Peter Adolphsen, Maria Buchmann, bogoplevelsen

Hvis historien have et gran mere plausibilitet og hverdagsbegreber, så ville barnet også kunne forstå bogens mening. Men som bogen er skrevet, bliver det en sproglig og illustrativ perle, der fuldkommen lever op til steampunkgenren, men kommer til at foregå på den voksnes præmisser, og noget af den sproglige genialitet vil falde til jorden, når mange begreber skal forklares.

Læs “Blommeægget”, hvis du 

  • vil læse en sproglig, gakket perle
  • ønsker at se hvordan tekst og billede på sin vis skaber sin helt egen genre
  • tør at give dig i kast med en voksenbog med dit barn

Adolphsen og Buchmann har skabt en smuk og skør perle, der er tiltænk børn, men hvor den voksne læser får lov at fylde (for) meget.

Peter Adolphsen og Maria Buchmann, “Blommeægget”, Jensen&Dalgaard 2016, set til kr. 320