Bare kald mig Tofte: at være en chokoladebjørn i Grønland

Bare kald mig Tofte, Thomas Buttenschøn, Carl Quist Møller, Bogoplevelsen

Thomas Buttenschøns bog vinder på sin multimodale opbygning, for det er melodierne og illustrationerne, der gør bogen læseværdig og uforglemmelig.

Buttenschøn ved noget om børnelitteratur. Han ved, at børnelitteratur er god, når den berører tunge emner. Han ved også, at børnelitteratur er god, når der er tomme pladser. Derfor får den ikke for lidt med social klasse F-penslen: Tofte er en brun bjørn, som lever blandt hvide bjørne i Grønland, Toftes far er arbejdsløs og sover hele dagen og om aftenen drikker øl, Toftes mor vil hellere danse end være hos Tofte, hun tager ikke altid telefonen, når han ringer, Toftes nye stedfar har en sej bil og køber alle de ting, som Tofte ønsker sig og sidst men ikke mindst, så skændes Asmus’ forældre, og skal (selvfølgelig) skilles.

Det er et sympatisk forsøg. For mange af emnerne er vigtige og nødvendige. Spørgsmålet er dog bare, hvornår man er forfatter. Jeg skal ikke gøre mig til dommer for det, men Berlingske diskuterer det vældig sagligt her. Mindre samfundsrealisme, færre kvalmende, tydelige tomme pladser og mere detaljerigdom i de enkelte kapitler ville have klædt bogen.

Bare kald mig tofte, Thomas Buttenschøn, Carl Quist Møller, Bogoplevelsen

“Bare kald mig Tofte” er en multimodal bog, der gør brug af flere modaliteter, og netop derfor reddes bogen. Hvert kapitel har en sang knyttet til sig og alle opslag er smukt illustreret af Carl Quist Møller. Mange af melodierne er smittende, medrivende ørehængere, og teksterne viser, hvad Buttenschøn kan med sproget. Flere af sangene fortæller historierne og følelserne langt bedre end langteksten, for de er korte, præcise og prøver ikke for meget. Det forundrer dog, at sangene på CD’en ikke kommer i den rækkefølge, som de optræder i bogen.

Bare kald mig tofte, Thomas Buttenschøn, Carl Quist Møller, Bogoplevelsen

Carl Quist Møllers illustrationer er hjertevarme, sjove og præcise. Men udpræget brug af det negative rum og med illustrationer, som er placeret forskelligt på hvert opslag, bliver billederne aldrig kedelige eller ensformige at iagttage. Det er utroligt, hvor meget grønlandsk stemning Carl Quist Møller kan skabe med meget få virkemidler.

Bare kald mig tofte, Thomas Buttenschøn, Carl Quist Møller, Bogoplevelsen

Læs “Bare kald mig Tofte”, hvis du

  • ønsker at tale om alle problemer
  • vil opleve en multimodal tekst
  • er Buttenschøn fan og gerne vil høre mere til hans musikalske univers

“Bare kald mig Tofte” er en blandet fornøjelse, men sangene og illustrationerne gør, at bogen stadig anbefales.

Thomas Buttenschøn og Carl Quist Møller (ill.), “Bare kald mig Tofte”, Carlsen 2016, set til kr. 199,95