Min dag i børnehave: en samtalebog

Min dag i børnehave, Ina Haller, Dina Gellert, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar 

Ina Haller skriver antimobbende med Frederik og Katinka som superhelte. 

Frederik og Katinka er glade for at gå i børnehave. De har en hel masse venner, som de leger og lærer med. Men sådan en hel lang dag kan være svær. Der kan opstå mange situationer, der kan være svære at håndtere, når man kun er et lille barn. Der er bare det, at Frederik og Katinka har superkræfter. Den type superkræfter, der kan hjælpe de andre børn igennem de svære episoder.

Bogen beskriver alle tænkelige situationer i en børnehave. Der er den om farvelscenen, om morgensamlingen, om madpakkespisningen, oprydningen, første dag etc. Det er dejligt konkret og jordnært for barnet. Fint skåret. Dina Gellert illustrerer alle disse situationer med en detaljerigdom, der vil falde i børnenes smag. En illustration af eksempelvis en tur på legepladsen viser alle tænklige følelser, hvilket giver barnet mulighed for at blive spejlet. Det uden de store dikkedarer, men det er lige øjenhøjde hos den 3-5-årige.

Min dag i børnehave, Ina Haller, Dina Gellert, Bogoplevelsen

Det er på ingen måde store litterære historier med fylde i fortællerstemmen, persontegningen eller det historiske forløb. Men det er ej heller bogens ambition. “Min dag i børnehave” vil gerne give rum og mulighed for at tale om børnenes hverdag. Det gør den godt med hvert opslag bestående af en tegning, en lille historie hertil, forslag til samtaleemner og et forslag til aktivitet. Det er vældig fint og lige til at bruge for pædagogen. Katinka og Frederik er som sagt superhelte, og dette lægges der meget vægt på i samtaleoplægget. Der skal dog – hvis dette skal fungere optimalt – gøres en del ud af disse superkræfter. Ellers falder de til jorden og bliver påtagede.

Bogen er udgivet i samarbejde med Mary Fonden og Red Barnets Antimobbeprogram og er tænkt primært til brug i daginstitutioner. Den har dog også et utroligt potentiale til brug i hjemmet. Den åbner for de svære samtaler og hjælper barnet med at sætte ord på de ting, der sker, når forældrene er på arbejde. Der skal dvæles ved hvert opslag, og barnet skal have lov at fortælle. Bruges principperne for dialogisk læsning, da har bogen mange timers samtale i sig, og du vil blive klogere på dit barns hverdag.

Jeg anbefaler den varmt til alle daginstitutioner. Skal der købes én bog til børnehaven i år, så er det denne.

Læs “Min dag i børnehave”, hvis du 

  • har et børnehavebarn i huset 
  • arbejder i en børnehave 
  • mangler en bog til at sætte ord på følelser. 

Det er en vigtig bog, der kan hjælpe til bedre trivsel. 

Ina Haller og Dina Gellert, “Min dag i børnehave”, Carlsen, 2017, set til kr. 249,95