Ishavspirater: et eventyr i særklasse

Ishavspirater, Frida Nilsson, Sofie Børsting, Bogoplevelsen

Ishavspirater af Frida Nilsson er et medrivende eventyr til både oplæsning og selvstændig læsning.

Siris lillesøster er blevet bortført af den grusomme pirat Hvidhoved, der huserer i ishavet. Siri kan ikke bare opgive sin lille, forskræmte og lettere irriterende lillesøster, så hun drager – stik mod alles anbefalinger – ud for at finde hende igen. Men man siger, at dem, som Hvidhoved har taget, kommer aldrig hjem igen. Ingen vil derfor hjælpe Siri, så hun må selv drage ud på det frosne ishav.

Der er søpapegøjer, ulve, havfruer og skibe. Og der er brovtne sømænd, korrupte sømænd og godhjertede sømænd. Der er også grusomhed, egoisme og opofrelse. Men mest af alt er det bare en vældig god historie. Et vaskeægte eventyr, der tryllebinder sin læser med spænding i særklasse.

Ishavspirater, Frida Nilsson, Sofie Børsting, Bogoplevelsen

Hvad, der mere skal fremhæves, er alle de ord, der binder sig til settingen. Det er ord som dørk, snekke, fortøjninger, gaffelrigget og bådshage, som hjælper med at sætte scenen. Vi er i en sejlbådsverden – og det er perfekt. Ikke en eneste gang bliver der taget hensyn til den uvidende læser, for hvorfor skulle man, når Siris færden tager sit udgangspunkt på et skibsdæk? Muligvis vil nogle af ordene være svære i den selvstændige læsning, men ordene er så tæt knyttet til fortællingen, at den fuldstændige forståelse ikke er nødvendig.

Ishavspirater, Frida Nilsson, Sofie Børsting, Bogoplevelsen

Bogen er illustreret i sort-hvid af Sofie Børsting. Illustrationerne er let fortegnet og karikeret, men det virker, da de – som teksten – er set gennem Siris øjne. De onde bliver lidt ondere med skarpe streger, de gode bliver lidt bedre med bløde streger, og det farlige bliver lidt mere farligt med mere sort. Det er utroligt, hvor meget Børsting fortæller med så lidt. Omslaget er blågrøngråt i farven, præcis som det forventes af et næsten dybfrossent ishav. Det er godt forlagsarbejde.

Den eneste lille anke, som bogen kan trække, er, at bogen grundet sin handling og ordbrug og set i relation til modtageren kunne have profiteret af flere illustrationer. Men denne kritik kan samtidig ses som en ros, netop fordi illustrationerne er så stærke og udtryksfulde.

Læs “Ishavspiraterne”, hvis du 

  • søger en oplæsningsbog i 2.-5. klasse
  • var vild med “Den fantastiske historie om Sally Jones” af Jakob Wegelius
  • mangler et eventyrligt eventyr

“Ishavspirater” af Frida Nilsson er et skandinavisk eventyr, når dette er bedst.

Frida Nielsson og Sofie Børsting (ill.); “Ishavspirater”, ABC forlag, 2016, set til kr. 380

(Bogen er tilsendt fra forlaget med henblik på anmeldelse – tak for det)