Hund: om at være barn men mest hund

Hund, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, bogoplevelsen

Tina Sakura Bestle skriver skæve og fænomenale bøger til børn. “Hund” er ingen undtagelse. Bogen er ligeledes eminent illustreret af Anna Jacobina Jacobsen. De har skrevet årets billedbog. En billedbog som er udmærker sig særligt til undervisningsbrug på mellemtrinet. 

Rosas far har to hunde. Kongepudler selvfølgelig. Og dem elsker han. Derfor må Rosa også blive en hund. Hun(d) får hundemad, går til agility, sover i hundekurv, har lopper. Hunds (Rosas) mor hjælper hende til at stikke af. Hun(d) flytter ind hos Johanne, som hjælper Hund med at finde Rosa igen under dragten.

Sproget er stringent, ordknapt og registerende. Følelserne er udeladt og erstattet med bjæf. Det er utroligt, hvor meget Bestle kan fortælle med så få ord.

Fortællingen falder i tre dele. En del hjemme hos far, en del hvor Rosa er hjemløs, ene og fortabt samt en del hvor hun finder sig selv hjemme hos Johanne. Dette har Jacobsen med illustrationerne mesterligt understreget.

I første del af fortællingen foregår hjemme hos far. Her er opslagene todelt. Venstre side er hvid med megen tekst og højre side har illustrationerne. Her ses Rosa udefra og læseren fremstår som beskuer.

Hund, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, bogoplevelsen

I anden del, hvor Hund er helt alene og søger efter et nyt sted at være, er opslagene mørke, tekstknappe og med en cirkel, hvor Hund kigger gennem. Læseren/beskueren bliver da Rosa/Hund, da verden ses med hendes øjne.

Hund, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, bogoplevelsen

I tredje del, hvor Hund igen bliver til Rosa, er opslagene farverige og illustrationerne fylder begge sider. På samme måde får teksten igen en fremtræden rolle, men den bliver en del af illustrationerne.

Hund, Tina Sakura Bestle, Anna Jacobina Jacobsen, bogoplevelsen

Det er en mesterlig fortælling, hvor billede og tekst er ekspanderende i en grad, der sjældent ses mere vellykket. Det er underligt, det er skørt, det er fænomenalt.

Læs “Hund” af Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen, hvis du

  • er på jagt efter kunst i bogformat
  • søger en perfekt bog til undervisningsbrug
  • vil forundres, forages og forbløffes 

Bestle og Jacobsen har gjort det igen: skrevet en perle af en billedbog. Min varmeste anbefaling. 

Tina Sakura Bestle & Anna Javobina Jacobsen, “Hund”, Gyldendal, 2016, set til kr. 290

Jeg har lavet et udkast til et Undervisningsforløb til Hund samt Opgaver til Hund.