Grise i krise: Da slagtesvinene blev organiseret 

Line Leonhardt, Palle Schmidt, Grise i krise, Bogoplevelsen

Line Leonhardt, Palle Schmidt, Grise i krise, Bogoplevelsen


Linje Leonhardt og Palle Schmidts “Grise i krise” er en humoristisk fortælling om en grisestalds som allegori på menneskeheden.

[Anmeldereksemplar]

Big Joe elsker to ting her i verden: sine grise og sin linedance. En dag braser grisestalden sammen, og alle grisene går til. Da han laver sin nye stald beslutter han sig for at gøre forholdene bedre for grisene, men problemet er, at de faktisk ikke bliver lykkeligere af den grund. Tværtom. Og så er der Ole. Grisen, der ikke vil fortælle, hvad han behøver for at være glad. Dette skaber et større oprør både mod Ole og Big Joe. Indtil Ole fremsiger sit ønske. Og fred etableres i grisestalden og på hele jorden.

Det er virkelig mærkeligt. Som i virkelig, virkelig mærkeligt. Men det er også vældig, vældig sjovt. Og uhyggeligt realistisk. Leonhardt leger med sproget og tillægger historien et ekstra lag. Det er finurligt, når grisen bliver omtalt som “Dit fede svin” og “egoist-svin”. Når det hele går helt i anarki, da udbryder dyrene at “Det er pest eller Ole-Ra” og afslutningsvis vinder Big Joe “De gyldne Grisetæer”. Det er finurligt og humoristisk, og den voksne læser grynter lidt i skægget.

Line Leonhardt, Palle Schmidt, Grise i krise, Bogoplevelsen

Line Leonhardt, Palle Schmidt, Grise i krise, Bogoplevelsen


Palle Schmidts illustrationer er sjove og groteske. Teknikken er primært akvarel, og opslagene er meget varierende i udtryk. Nogle steder illustreres en bevægelse hen over opslaget og andre  viser en situation. Grisene er fremstillet vældig menneskelige, og jo grimmere dyrene bliver i opførsel, jo “grimmere” bliver teknikken. Det er vældig fint.  Illustrationerne understreger fint Leonhardts tekstsiden og tillægger endnu flere menneskelige egenskaber til grisene. Godt samarbejde.

Det er et vidnesbyrd over menneskeheden. Grisene er griske og krævende samfundsborgere, og Big Joe er det gode og velmenende statsoverhoved. Han udleverer krøller på halen til sine grise og går i panik, når de ikke ytrer deres ønsker. Det, som Ole ønsker, er frihed til alle, for hvad skal man bruge en krølle på halen til, hvis man alligevel skal slagtes? Det er fagbevægelsen, det er krigsførelse og det er rockere fortalt gennem grisene, og der er alverdens at tale med det store barn om, og jeg tænker, at bogen kan egne sig til samfundsfag. Eleverne kan gå på jagt efter træk fra samfundet – og det vil blive en sjov og tænksom undervisningslektion. 

Men det er mest for de store børn og deres voksne. Det lille barn ville ikke forstå, hvad grisene har gang i, og slet ikke, hvad Ole egentlig ønsker – og hvorfor det skaber en sådan virak. 

Læs “Grise i krise” af Line Leonhardt og Palle Schmidt (ill.), hvis du vil

  • samtale med dit store barn om samfundet
  • læse en sjov bog for dig selv 
  • Græmmes over menneskehedens grimme sider.

Det er en bog med mange lag, der primært henvender sig til voksne og store børn. 

Line Leonhardt og Palle Schmidt (ill.), “Grise i krise”, Fahrenheit, 2016, set til kr. 149