De døde dukkers hævn: Frankenstein i svømmehallen

Ellen Holmboe, De døde dukkers hævn, Lasse Becker Weinreich, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“De døde dukkers hævn” er en kærlighedserklæring til Mary Shelleys Frankenstein. 

Victor og Mary er bedste venner. De svømmer sammen, og de dyrker Frankenstein. Men de står også sammen mod de tre grusomme mobbere fra klassen. Det er bare svært at gøre modstand, når mobberne ingen grænser har. Derfor får de med inspiration fra Frankenstein universet ideen om at give liv til de genoplivningsdukker, der ligger i svømmehallen. Men som doktor Frankenstein erfarede, så kan man ikke regne med, at de dukker, man giver liv til. De vender sig mod deres skaber.

“It’s alive. In the name of God. Now I know what it feels like to be God” 

Det føles ikke ubetinget godt, vil Mary og Victor nok alligevel sige, når de kæmper mod en hær af genoplivningsdukker i svømmehallen på en stormfuld tordensvejrsnat…

Ellen Holmboe, De døde dukkers hævn, Lasse Becker Weinreich, Bogoplevelsen

Holmboe har lavet sit research til bogen, der emmer af kærlighed til den klassiske fortælling om Frankenstein fra 1818. Der er et væld af referencer og små hints, som helt ned i detaljen. Om børnene vil forstå referencerne, er nok i virkeligheden spørgsmålet. Men forhåbentlig vil de få lyst til at google, hvad Frankenstein er for noget, og på den måde vil deres verden udvides, og bogens fulde potentiale indfries.

Lasse Becker Weinreich er dygtig. Virkelig dygtig. Han har også dyrket Frankensteinuniverset; eksempelvis er Mary er en direkte gengivelse af Frankensteins brud. Der er en lækker logik i bogens layout. Hvert kapitel indledes med en illustration, der fylder et opslag. Illustrationen er afstemt indholdet i kapitlet og fremstår helstøbt i sit gråmelerede utryk og skræmmende personer med store hoveder og tynde arme og ben.

Ellen Holmboe, De døde dukkers hævn, Lasse Becker Weinreich, Bogoplevelsen

Det med levende dukker er altså uhyggeligt. På den der kuldegysfremkaldende måde, hvor man fysisk væmmes ved tanken om levende dukker. Det ved Homboe, og hun udnytter det på fornem vis. Dukker er onde, og de helmer ikke sådan lige. Der er helt sikkert et publikum på skolebiblioteket til denne udgivelse. Letlæst, skræmmende og fuld af venskaber, fjendskaber og kloghed.

Læs “De døde dukkers hævn” af Ellen Holmboe, hvis du 

  • er det gys og grin i et 
  • mangler en god oplæsningsbog 
  • søger en bog der kan motivere læsetrætte børn.

Det er en fin bog, der er tilpas ubehagelig at læse til at det bliver en fin og grusom læseoplevelse. 

Ellen Holmboe, Lasse Becker Weinreich (ill.), “De døde dukkers hævn”, Forlaget Løse Ænder, 2017, set til kr. 200