Cirkus Zik Zak: savsmuld og kanonkonger

Cirkus Zik Zak, Jim Højberg, Bogoplevelsen

Cirkus Zik Zak, Jim Højberg, Bogoplevelsen


Jim Højberg skriver fint om cirkus og svære følelser.

Emma arbejder i cirkus, men en dag bliver hun forblændet af kongen. Hun bliver hans elsker, og sammen får de Ea. Emma må flytte, da dronningen opdager affæren. Efter mange år ender Ea og Emma i cirkus igen. Og her bliver de. Svend kommer til og et væld af cirkusnumre skal udføres. En dag sidder kongen igen blandt publikum, og katastrofen hænger i luften.

Hver sætning har sin egen linje, der næsten alle er hovedsætninger. Fin struktur til målgruppen. At historien er understøttet af fine og farverige illustrationer, medvirker også at læsbarheden understøttes. Det er fint og gennemtænkt. Desværre ligger navnene i bogen for tæt op ad hinanden: Ea og Emma. Baldoni og Berlino. Send og Bent. Dette kan for den nye læser skabe en del forvirring – at den så bliver total, når bogen selv roder i det, er en anden sag. 


En letlæst bog kan være svær at skabe dybde i indholdet. Dette er også tilfældet med denne. Problemerne med at være en “horeunge”, fattig, bange for små rum og tvinge folk til noget mod deres vilje bliver aldrig fuldkommen bearbejdet, for det skorter ikke på problemer i disse bøger. Og det er måske problemet. Den vil for meget. Med en lix på 18, så skal indholdet afstemmes herefter. Ellers bliver problemerne overfladiske og ligegyldige. Less is more – hele vejen. 


Men historien er spændende, lang og i to bind. Illustrationerne er flotte. Der er kapitler i bøgerne, og de har et lækkert hardcover.  Alle sammen ting, der er med til at give begynderlæseren oplevelsen af at læse en rigtig bog. Og det er vigtigt for motivationen og læselysten. 

Læs Jim Højbergs “Cirkus Zik Zak”-bøger, hvis du 

  • Lige har knækket læsekoden
  • Er klar til lidt sværere bøger
  • Vil læse en kort men indholdsrig bog højt i børnehaven.

Et skolebibliotek kan aldrig få for mange letlæsningsbøger, og disse er værd at anskaffe til denne kategori. 

Jim Højberg og Kim Hagen (ill.), “Cirkus Zik Zak – prinsesse Ea” og “Cirkus Zik Zak – kanon-kongen Svend Badut Krudt”, Forlaget Elysion, 2017, set til kr. 137,50

(Bøgerne er tilsendt fra Forlaget med henblik på anmeldelse – tak for det.)