Bring en ting: figurdigte om hverdagsting

Bring en ting, Karen filskov, Bogoplevelsen

Karen Filskovs nye figurdigte er præcis lige så finurlige og underfundige, som det var tilfældet i “Skoven fra oven”.

I “Bring en ting” er det vores dagligdagsgenstande, som er blevet omdrejningspunktet for en digtsamling for børn. Det er digte om tandbørsten, kufferten, nøglen, cyklen. Alle de ting, som vi omgiver os med i dagligdagen. Eksempelvis nøglen:

“Nøgler skal bæres tæt ind til kroppen som hos romerne der smedede småbitte nøgler som blev båret som fingerringe men i dag når du putter penge i din cyperspacesparegris er din nøgle et tal” (s. 5)

Der, hvor denne digtsamling adskiller sig fra andre digte, er formen på digtet. Digtet om nøglen er nemlig formet som nøglen. Og nøglens form styrer både læseretningen, forståelsen af digtet samt den æstetiske oplevelse.

Bring en ting, karen filskov, bogoplevelsen,

En billedbog er mange ting. Men i dette tilfælde er bogstaver, ord og illustrationerne smeltet sammen og bliver et symbiotisk hele. Denne intraikoniske måde at opbygge digtsamlingen på leger med modtageren, og det betyder samtidig, at digtsamlingen bliver til en billedbog.

Filskovs uddannelse som tekstildesigner viser sig i disse digte, da det er den æstetiske form, som er styrende for læseoplevelsen. Hun bringer en friskhed ind i lyrik for børn, da det er formen, som er styrende for indholdet. Samtidig er sproget og indholdet forholdsvis svært tilgængeligt med et filosofisk præg. Bogens helhed, layout og ikonotekst er gennemarbejdet med en enkelhed, som gør øjet roligt. Et gennemtænkt træk, når digtenes form kræver forholdsvis meget af læseren.

Bogen er sammen med sin forgænger yderst velegnet til undervisningsbrug. Jeg forestiller mig, at den kan bruges på mellemtrinet i forbindelse med elevernes egne selvskrevne tekster om en ting fra egen omverden. Jeg kunne med lethed forestille mig et lokale svømmende i elevskrevne figurdigte.

Læs “Bring en ting” af Karen Filskov, hvis du

  • ønsker at opleve en sammensmeltning mellem digtsamling og billedbog 
  • mangler et interessant pust til lyrikarbejdet i grundskolen 
  • vil udfordres i den klassiske venstre-mod-højre læseretning 

“Bring en ting” er anderledes læsning, og anbefales til alle aldre, for enhver som læser denne bog vil få en anderledes og uforglemmelig læseoplevelse. 

Karen Filskov, “Bring en ting”, Gyldendal 2016, set til kr. 199,95

(Bogen er tilsendt fra forfatteren og forlaget med et ønske om en god læseoplevelse.)