Anmeldereksemplar
Benni Bødker har skrevet en atypisk fortsættelse til serien “Zombiecity”.
En dag tager Micks kostskole imod modstanderholdet fra nabobyen, men det viser sig, at de er inficeret og lynhurtigt ændres kampen til et blodbad, hvor Micks kammerater bliver ædt, og han selv flygter over hals og hoved. Men lige vidt hjælper det. Han bliver selv inficeret, og flugten fortsætter. Nu er Mick bare ikke på flugt fra zombierne, men i stedet på flugt fra menneskeheden.
Der er udgivet mangt en zombiefortælling. Både som bog, film og spil, og det er svært at være nyskabende indenfor genren. Men så kommer Zombieworld og vender det hele på hovedet. For pludselig er protagonisten zombie, og man holder med ham. Selvfølgelig. Hepper på ham. Frygter menneskebørnene og deres utilregnelighed. Eller gør man? Det er ambivalent. Det er godt.
Bødker får følgeskab af Simon Bukhave, som også var tilfældet i 2100-serien. Sammen kan de skabe en smuk illustreret roman, hvor en verden i opløsning til stadighed fremstår æstetisk i sit sort-hvide udtryk. Specielt forsidesatsen i “Zombieworld – du er jaget” er dragende, skræmmende, realistisk og smuk på en og samme tid. Det er også godt håndværk, hvordan Bukhave med bittesmå streger illustrerer Micks forvandling fra menneske til zombie illustrationerne imellem.
Der er noget klaustrofobisk over tanken om langsomt at rådne, mens man samtidig er smerteligt bevidst om det. Jeg tænker, at det sender en kærlig tanke til de mange triste skæbner påvirket af en demenssygdom:
“Jeg får næsten tårer i øjenene. Nanna taler om alt det, som gør ondt. Alt det, som jeg ikke kan holde ud. (…) Forvandlingen begynder med det samme. Ens krop og ens hjerne ændrer sig. Man rådner, mens man er i live. Men det er forskelligt, hvor hurtigt det går. (…) Så rådner man mere og mere for hver dag. Indtil man ikke længere har nogen erindring om, hvem man var. At man engang har været et menneske. Det værste er, når man lige er blevet smittet.” (s. 29-30)
Sådan kan det siges uden at siges. Bødker viser en sjælden følsom side, og det klæder ham. Selv bogens layout er afvigende fra normal Bødker med sit støvgrønne coverart med blodrøde detaljer. Når det er sagt, så er det stadig smat, blod og gru, som læseren forventer af Benni Bødker. Han kan noget med dystre og mørke letlæste dystopier – og han mestrer genren. Det holder, og hans fanskare bliver ikke mindre af denne udgivelse.
Læs “Zombieworld – du er smittet” og “Zombieword – du er jaget”, hvis du
- er til zombier
- vil læse nemt men vigtigt
- gerne vil overraskes af plot.
Jeg har ikke noget at indvende mod “Zombieworld” – det skulle da lige være, at der kun er to bøger i serien. Endnu.
Benni Bødker og Simon Bukhave (ill.),”Zombieworld – du er smittet” og “Zombieword – du er jaget”, Corto, 2017, set til kr. 149 pr. stk.