Vil du med i rummet: for dem, der vil vide mere om rummet

Andreas Mogensen, Vil du med i rummet?, Bogoplevelsen

Anmeldereksemplar

“Vil du med i rummet?” er bogen, der har svaret på alt. I rummet vel at mærke. 

Du kan få svaret på, hvad man spiser i rummet. Hvordan man sover. Hvordan man går på toilettet. Men den fortæller også om forberedelserne, opsendelsen, arbejdsopgaverne og landingen. Dertil skaber den et ualmindeligt sympatisk billede af Andreas Mogensen, og han får livet i rummet til at fremstå så let som en leg.

Andreas Mogensen, Vil du med i rummet?, Bogoplevelsen

Bogen er opbygget af autentiske billeder, små tegninger, illustrationer med forklaringer og faktabokse. Dette sat sammen med at den er skrevet Andreas Mogensen som jeg-fortæller gør, at bogen fremstår oprigtig. Det er giver dog også en lav sproglig stil, der får bogen til at virke bevidst nedlixet. Overdidaktiserende. Det er en lille smule at tale ned til barnet:

“Uden mad og drikke dur helten ikke. Nu var det tid til morgenmad. (…) Nu var der varm havregrød med blåbær, som jeg kunne spise med en ske, og det smagte glimrende.” (s. 119)

Bogen fremstår som en lang opremsning med “og så skulle vi”, “så sad jeg”, “nu var det”, “Da”, “Bagefter”, “Når”. Det er helt sikkert et bevidst valg, at bogens skyggeforfattere er to videnskabsjournalister. De ved helt sikkert noget om deres felt, men de behersker ikke børnelitteraturens sprog eller tone. De rammer ved siden af, og det er synd. Anna Skyggebjerg omtalte fænomenet kommentaren “Bøger for de spørgelystne unger?” trykt Weekendavisen 15/9-17. Hun skriver:

Børns videbegær ses som et potentiale i et informationssamfund, hvor også de yngste borgere har taleret. Men en rask syvårig kan hurtigt få selv den mest tålmodige voksne til at løbe tør for svar på detaljerede spørgsmål om sangfugle eller solsystemer, og her vil en fornuftig reaktion være at søge til bøgernes verden. (…) Når den lille Jørgen eller Jørgine får lyst til at vide mere om zoologi eller anatomi, er der behov for tekster, som er tilpasset et barns sproglige og erkendelsesmæssige niveau.”

Andreas Mogensen, Vil du med i rummet?, Bogoplevelsen

Når der ikke findes bedre alternativer, må bogen accepteres på dennes præmisser, for det er informativt og klogt. Det er oplysende og spændende, men der er bare noget med kendisbøger, der lugter af co-writer. Det bliver bare aldrig rigtig godt. Det kommer til at fremstå, som at nogen et sted har lugtet penge. Det er faktisk synd – for bogen formidler interessant viden. En viden som mange, rigtig mange, børn vil sluge råt. Jeg vil derfor – på trods – anbefale bogen til det fagbogselskende barn. Hvem ved, måske får en ny astronaut in spe…

Læs “Vil du med i rummet?” af Andreas Mogensen (og andre), hvis du 

  • er vild med rummet 

Bogen vil helt sikkert blive elsket af de videnbegærlige tweens. 

Andreas Mogensen, Henrik Bendix og Thomas Djursing, “Vil du med i rummet?”, Politikens Forlag, 2017, set til kr. 200

Share: