Anmeldereksemplar
Isabelle Ståhls debut er et tidsbillede af SoMe-generationen – på godt og ondt.
Elise drifter på Tinder og i det stockholmske natteliv. Hun går fra seng til seng væbnet med sovepiller, stoffer og antidepressiver. En dag møder hun den perfekte fyr, Victor, på studiet. De bliver kærester, men tosomheden bliver pludselig altopslugende og skræmmende. Og langsomt glider hun væk.
Elise er svær at holde af. Hun er egoistisk, irriterende, insisterende. Usympatisk. Krævende. Utaknemmelig. Men hun er samtidig også menneske. Et menneske i en storby i et skandinavisk overklassesamfund, hvor det er lovligt at være rastløs, usikker og utilfreds. Hun er en utroværdig fortæller, som medfører, at alt stritter i fortællingen, og det er virkelig en nedslående oplevelse at læse bogen. Men det er også der, bogen udmærker sig. Den lader læseren opleve Elises følelsesmæssige og ambivalente vakuum. Det er en kvalmende læseoplevelse af at være spærret inde i følelser, der aldrig rigtig kommer til udtryk. Bogen efterlader sin læser med en tomhedsfølelse, der tager bolig i sjælen. Præcis som den generation, der forsøges portrætteret – og for det fortjener bogen ros. Den lykkes med sit forehavende; og er det sådan det føles at være i 20’erne, så er det en deprimerende tilstand uden meget håb for fremtiden.
Det er en strålende fortælling. Spørgsmålet er dog bare, om der er flere bøger i Ståhl. Skal hendes syn på sin egen generation være definerende for forfatterskabet, så er der ikke flere bøger i hende. Historien om den følelsesforskrækkede generation på en cocktail af Fontex, speed og Caffe Latte og med næsen ned i telefonen er fortalt. Køligt og afmålt.
Læs Isabelle Ståhl “Lige nu er jeg her”, hvis du
- selv er en del af generationen
- vil forstå
- ikke forstår.
Det er en bog, som på ingen måde ønsker at efterlade optimisme. Og på den måde fungerer den.
Isabelle Ståhl, “Lige nu er jeg her”, C&K, 2018, set til kr. 250